"Vi behøver ikke skele til det store politiske bagland"

Efter en turbulent tid har socialudvalgsformand, Edvard Traberg, fra Borgernes Liste Guldborgsund valgt at fusionere med borgmesterens borgerliste.

Ugens uundgåelige

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Hvad er årsagen til, at I har valgt at fusionere?

Det er jo, at vi er to lokal­lister, som har været sammen i en konstituering nu, og som sådan politisk set er meget tæt på hinanden. Så gav det god mening at spekulere på, hvordan vi gør det her fremadrettet. Der er mange paralleliteter mellem vores lister, selv om vi har en lidt forskellig baggrund.

Den liste, jeg er på, er meget ny. Dens oprindelse er, at jeg valgte at træde ud af Venstre umiddelbart før sidste valg. Cirka omkring Sankt Hans 2009. Meget hurtigt var vi nogle stykker, der mente, at det ville være oplagt at lave en borgerliste, og det gjorde vi så. Der har jeg så siddet alene i byrådet. 

Du er gået fra at være en del af et stort etableret parti til at sidde alene i et byråd. Hvordan var det?

Min personlige oplevelse var, at det var en stor omvæltning for mig. Det at gå ud af et parti er enten noget, som man gør sammen med en masse andre eller noget, som man gør alene. Når man gør det alene, så er man helt alene. Der er ikke rigtig nogen at snakke med om det, ud over sådan lige på hjemmefronten og nogle ganske få andre, som man holder sig tæt til. Og det betød jo også, at da jeg gik over og lavede en liste, så var det jo ikke dem, som jeg havde snakket med før, jeg snakkede med. Der var det jo nogle forholdsvis få, der var inde på den nye liste.

Vi havde meget kort tid, og det betød, at alt gik i at få planlagt valg, og forhåbentligt blive valgt. Det lykkedes så, og så kom jeg med i konstitueringen i den borgerlige gruppe, der valgte John Brædder som borgmester. Og efter det har jeg faktisk oplevet det som om, jeg vil ikke sige ligesom før, men at jeg var en del af et større fællesskab. Jeg fik en del politiske poster og blev fint accepteret af alle som en del af byrådet, som jeg havde været det før. Det har jeg faktisk ikke oplevet som særligt ensomt.

Det nye parti er, ligesom din egen, en borgerliste uden et stort parti bag. Hvordan er det anderledes?

Det spiller den rolle, at det som vi mener, er sund fornuft for vores kommune, det kan vi jo gå efter. Vi behøver ikke skele til, hvad der er nogen i det store politiske bagland, der mener om det her. Og vi kan have vores egen holdning til, hvordan vi gerne vil gøre nogle ting, uden at vi skal skele til, hvordan Socialdemokraterne eller Venstre tænker i Næstved og Køge.

På den anden side kan det også være rart at have nogen at læne sig op ad engang imellem. I de store partier har man fæller rundt omkring i landet, som man kan spørge til råds. 

Vi kender selvfølgelig også alle de her og møder dem rundt i det politiske, men de er jo ikke ’vores’ på samme måde, så derfor er det selvfølgelig lidt anderledes at være på en borgerliste. Så jeg vil sige, at det er lidt på den ene og den anden side.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet