"Regimet reformerer for at bevare"

Reformerne i Jordan er rent skønmaleri til ære for befolkningen og vestlige donorer, mener dansk ekspert 

Arabisk forår

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

”Deres Majestæt, vi bliver simpelthen nødt til at klone Dem.”

Sådan sagde Barack Obama efter en middag med Jordans konge, Abdallah II. Men USA’s præsident lod sig ligesom så mange andre i Vesten forføre af den unge, reformivrige og pro-vestlige arabiske regent med de blå øjne. 

Det mener den danske Mellemøsten-ekspert, lektor Morten Valbjørn fra Aarhus Universitet. 

”I 20 år har Kongen ikke kunnet holde en tale uden at tale om reformer og demokratisering – uden at det har resulteret i noget,” siger Morten Valbjørn. 

Han mener, regimet har stor succes med at male et billede af et land i en demokratisk proces, der kun slår fejl, fordi den bliver blokeret af stærke kræfter, der klamrer sig til egne privilegier. I realiteten reformerer Jordan for at bevare, mener Morten Valbjørn. 

”Jordan er – i politologisk jargon – et liberaliserende autokrati. Det er karakteriseret ved, at man fremstiller sig selv som værende i en reformproces. Og reformerne er karakteriseret ved, at de aldrig ændrer ved de egentlige magtstrukturer,” siger han. 

Morten Valbjørn mener, at reformprocessen er et skue, der er skabt dels for at tilfredsstille de folkelige krav om forandringer, dels for at overbevise udenlandske bistandsdonorer om, at Jordan er værd at poste penge i. 

Opbakning til reform nu

Morten Valbjørns analyse er meget dækkende for de oplevelser, KL har haft i den periode, organisationen har støttet decentraliseringsprocessen i Jordan, mener Holger Pyndt. 

Med udgangen af 2012 er de fire millioner, Udenrigsministeriet har bevilget til projektet, brugt op. Og om der kommer flere penge, er uklart lige nu. 

Morten Valbjørn mener dog, at det netop nu i lyset af omvæltningerne i de arabiske lande giver mere mening end nogensinde før at bakke op om reforminitiativer i Jordan.

”Der er sket en politisering af samfundet, som har skabt et langt større pres for at sætte handling bag ordene i forhold til tidligere. Mange af de her initiativer giver mere mening nu end tidligere, fordi regimerne er klar over, at de er nødt til at levere,” siger Morten Valbjørn. 

”Man skal bare være opmærksom på, at det ikke er, fordi regimerne er blevet fuldblods-demokrater. De prøver at spille det samme spil som altid. De sidder bare med færre kort på hånden end før,” siger han. 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet