"Principper er ikke uskyldige"

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviser, at tillidsreformen flopper

INTERVIEW

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Regeringens ambition om at gennemføre en ’tillidsreform’ af den offentlige sektor kulminerede i går med en aftale mellem de offentlige arbejdsgiver og centrale faglige organisationer på det offentlige område.

Udover et konkret initiativ med oprettelsen af et center for offentlig innovation, bygger aftalen på syv principper for, hvordan den offentlige sektor fremadrettet skal moderniseres i et ’fagligt tillidsfuldt samarbejde’ med de ansatte.

Hverken Danmarks Lærerforening eller FOA er med i aftalen, som ifølge FOAs formand Dennis Kristensen er ren varm luft. Han er dybt skuffet over, at det er, hvad regeringens ambitioner med at gennemføre en tillidsreform er udmøntet i.

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er lodret uenig. Hun mener, at principperne er brugbare og kommer til at gøre en konkret forskel for både offentlige ledere og ansatte samt de borgere, som er i kontakt med den offentlige sektor.

- Dennis Krtistensen har jo meldt sig ud. Og det tror jeg, man skal tage i betragtning, når man vurderer hans udtaleleser om den aftale, vi har lavet i dag, siger Margrethe Vestager.

Slotsholmens mestertænkning
De syv principper giver ifølge hende en ramme for, hvordan der skal samarbejdes om at udvikle den offentlige sektor fremadrettet. Og det er principper, man ’kan slå sig på’.
Samtidig er det kun et første skridt i hele den nytænkning, der skal fremmanes i arbejdet med styringen af og i den offentlige sektor.

- Vi har frasagt os en gold topstyring og mestertænkning på Slotsholmen. Vi kommer til at have robuste diskussioner – også internt i regeringen – om lovforslag, og om vi nu skal styre alt muligt, eller om der skal gives et andet rum og sættes mål på en anderledes  måde, siger Margrethe Vestager og fortsætter;

- Så det der med, at principper er uskyldige, det mener jeg ikke. Der tror jeg alligevel, at man skal et spadestik dybere.

Ikke flere tillids-udspil
Udover centeret for offentlige innovation bliver der også nedsat en styregruppe, som skal følge arbejdet med at skabe et mere tillidsfuldt samarbejde om udviklingen af den offentlige sektor.

Her sidder FTF, Offentlige Ansattes Organisationer, AC, KL og Danske Regioner med, mens Vestager selv sidder for bordenden som formand.

- Vi vil påtage os den ledelseopgave, det er at holde fokus på, at principperne bliver til virkelighed på de enkelte institutioner i regioner og kommuner.

Men kommer der flere konkrete udspil som en del af regeringens tillidsreform, eller er det konkrete i den sammenhæng, den aftale, der nu er præsenteret?

- Det, der kommer, er jo den konkrete opfølgning af det her. Der vil være lovforslag, som tager regler væk, og der vil være reformer, som skal leve op til de her principper, siger Margrethe Vestager og peger som eksempel på det kommende efterårs arbejde med nye reformer på beskæftigelsesområdet.

- Der vil de her principper selvfølgelig også være nogle af de pejlemærker, vi vil bruge. Det er en stor sektor, det er mange medarbejderes hverdag og det er især de mange borgere, som møder det offentlige på en konkret måde. Derfor kan man sige, at de her principper også er noget, man vil møde konkret. Både i regeringens reformarbejde, men også som medarbejder på en kommunal eller regional institution, siger Margrethe Vestager.

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet