"Nu stiller vi op for at blive valgt ind"

For et år siden fik Enhedslisten sit bedste folketingsvalg nogensinde. Det momentum skal partiets mand i Svendborg, Jesper Kiel, nu bruge til at sikre et bredt lokalpolitisk gennembrud.

Strategi

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

På Christiansborg kæmper Enhedslistens folketingsgruppe en hård kamp for at få omsat sidste års succesvalg til indflydelse på statsbudgettet. Samtidig foregår en anden og langt mindre eksponeret politisk mobilisering af partiets lokale græsrødder. Den skal sikre, at den landspolitiske medvind også forplanter sig som kommunalpolitisk indflydelse.

I spidsen for indsatsen står Jesper Kiel. Han tog tidligere på året orlov fra sin plads i Svendborg Byråd og jobbet i IT-fagforeningen PROSA for at dedikere sig til arbejdet som Enhedslistens regional- og kommunalvalgsmedarbejder.

Succeskriteriet er at få partiet valgt ind i mellem 30 og 50 kommuner og at opnå ledende poster i flere større kommuner. Vejen dertil vokser i højere grad ud af lokal aktivisme end gennem centralt, fastlagte strategier, siger Jesper Kiel.

”Vi kan jo bruge vores landspolitiske mærkesager lokalt. Men på andre punkter er kommunalpolitik noget helt andet. Det kan for eksempel være diskussionerne om, hvad der skal ske med byens torv, havn eller en bestemt skole,” siger Jesper Kiel.

Lokalt fremfor globalt

På den kommunale dagsorden er der på den måde ofte langt til de store spørgsmål om global opvarmning, økologisk nedsmeltning og international ulighed, som ellers ofte driver det politiske engagement på venstrefløjen.

Det er en af de ting, Jesper Kiel har gjort en indsats for at gøre klart for partiets potentielle kandidater. Man er nødt til at have en holdning til de lokale spørgsmål, som måske ikke handler så meget om ideologi, men i høj grad om, hvad der er bedst for almindelige mennesker i deres hverdag.

For jo, partiets landspolitiske holdninger tæller. Og hele Enhedslistens kamp for den offentlige velfærd tager man ifølge Jesper Kiel med ud i kommunerne. Men de lokale sager er ofte mere afgørende.

”Mine egne erfaringer er, at det lokale fylder mindst lige så meget. Derfor kan man ikke kun tage de overordnede politiske sager til sig. Og det er man mange steder ved at forholde sig til, så man har nogle klare synspunkter på de lokale sager,” siger Jesper Kiel.

Blodrød kannibalisme

Det var ikke kun forskydninger i Enhedslistens ’strong hold’ København, der gav medvind ved sidste folketingsvalg. Over det meste af Sjælland fik partiet en fremgang på mellem fire og seks procent, som sammen med de nye storkommuners ofte lidt lavere reelle spærregrænse giver mulighed for en eller to indvalgte.

I hvert fald hvis den kendte tommelfingerregel holder om, at de landspolitiske tendenser slår igennem med halv kraft ved de lokale valg. Det mener Jesper Kiel ikke, at der er grund til at betvivle.

”Vi har blandt andet kigget meget på SF’s resultater ved tidligere valg i kommunerne. Og der kan vi se, at den landspolitiske udvikling har slået kraftigere igennem end de 50 procent. Og vi har jo samtidig haft en betydelig fremgang i meningsmålingerne siden valget i november,” siger Jesper Kiel.

Netop SF’s situation er måske et af Enhedslistens største aktiver ved det kommende kommunalvalg. Hvis de aktuelle meningsmålinger holder, og SF-vælgerne benytter kommunalvalget til at vise deres utilfredshed med partiets regeringsindsats, er det i den grad vand på Enhedslistens mølle.

”Det giver os et godt udgangspunkt på den måde, at mange nu har sagt til sig selv, at de ikke længere behøver at stemme på SF eller Socialdemokratiet, selv om de har gjort det i mange år. Så den mulighed har vi også lokalt, hvis vi kan tilbyde noget her,” siger Jesper Kiel.

Flytter på landet

Forskydningerne mellem venstrefløjspartierne kan blive særligt tydelige i København, hvor Enhedslisten blev det tredjestørste parti ved folketingsvalget. Kun marginalt mindre end De Radikale og blot to procent lavere end Socialdemokraterne.

Men også i Aarhus og større provinsbyer som Esbjerg og Aalborg, hvor partiet traditionelt har stået relativt svagt, kan magtbalancen på venstrefløjen forskyde sig.

Jesper Kiel er mere tøvende over for større østjyske byer som Randers, Horsens, Vejle og Fredericia, hvor partiet godt nok har haft fremgang, men fortsat får en relativt lille procentdel af stemmerne. I det vestjyske ser det også mere tvivlsomt ud.

Til gengæld er der mange land- og såkaldte udkantskommuner, hvor han ser et godt potentiale.

”Jeg forventer, at vi får mange stemmer steder som Lolland og Odsherred. Der har vi rigtig gode chancer for at komme ind. I virkeligheden er der en del landkommuner, hvor vi har en chance for at blive repræsenteret, og det er jo en ny situation,” siger Jesper Kiel.

Kollektive kandidater

Ud over Per Clausens kandidatur i Aalborg har han efter eget udsagn ikke kendskab til, at flere af partiets kendte profiler skulle forsøge sig andre steder i landet. Spekulationer om Johanne Schmidt-Nielsen som kandidat i hovedstaden kan nok få både SF’ere og Socialdemokrater til at ryste.

Men ifølge Jesper Kiel har partiet ingen strategi om at få kendte ansigter til at stille op i deres hjemkommune for at tiltrække stemmer.

”Vi mener jo, at lokalpolitikken skal tage udgangspunkt i de lokale kræfter. Derfor går det meget ud på at finde dem, som brænder for det og så støtte dem ude i afdelingerne. Det er mere det, vi satser på end lige at håndplukke nogen og så sørge for at stille dem op, der hvor de nu bor,” siger han.

Men det er ikke nok at få kandidaterne valgt. En vigtig del af Jesper Kiels arbejde består også i at få lokalafdelingerne til at fungere som kollektiv. For mange kandidater vil blive valgt ind som partiets eneste repræsentant i kommunen.

Det gør det ekstra vigtigt at have et bagland, der fungerer, så man ikke kommer til at sidde med de store beslutninger helt alene. En central erfaring, Jesper Kiel selv har gjort sig, siden han kom ind i det nye Svendborg Byråd i 2005.

Herudover er det også vigtigt at sikre, at både kandidater og lokalafdeling er parate til den virkelighed, de møder, når valget er overstået. For en ting er at stille op, noget ganske andet er arbejdet, når man er valgt.

”Den bevidsthed fornemmer jeg klart ude i afdelingerne. For nu stiller vi op for at blive valgt ind, ikke kun for at markere vores synspunkter,” siger Jesper Kiel.

Mulig massakre

Med udgangspunkt i de nuværende meningsmålinger har flere eksperter spået om en decideret ’massakre’ blandt socialdemokratiske borgmestre ved det kommende valg. Også De Konservative og SF bliver udpeget som valgets store tabere.

Men i det omfang vælgerforskydningerne sker inden for blokken, kan mange socialdemokratiske borgmestre håbe på et Enhedslisten, der holder hånden under dem. Det er i hvert fald det scenarie, Jesper Kiel ser for sig.

”Jeg tror sagtens, at vi kan få den rolle i kommunerne, som vi har i Folketinget. Mange socialdemokratiske borgmestre skal jo kæmpe noget for at holde fast på deres post og fastholde et rødt flertal. Og mange vil så opleve, at Enhedslistens mandat kan blive afgørende for, om de får deres flertal,” siger Jesper Kiel.

Ingen kreative fløjskift

Han forventer ikke, at Enhedslistens kandidater vil føle sig fristet til at indgå uortodokse konstitueringer for at sikre sig selv størst mulig indflydelse. Sidste valg bød på flere eksempler. Blandt andet i Randers, hvor SF for en kort bemærkning væltede den socialdemokratiske borgmester eller De Radikales Klaus Bondam, der i København konstituerede sig med Dansk Folkeparti.

”Jeg har svært ved at forestille mig, at vi vil se Enhedslistens kandidater, der skifter side for at sikre sig poster. Men står valget mellem to onder – to borgerlige kandidater – så kan vi jo nok komme i en situation, hvor vi bakker op om en borgerlig borgmester,” siger Jesper Kiel.

Men valget står først om et år. Og det er lang tid i politik. Inden da har vi en finanslov, der skal vedtages. Bliver den med Enhedslisten, så kan det paradoksalt nok give SF’s nye formand lidt medvind for at have holdt regeringen til venstre.

Bliver det derimod en aftale mellem regeringen og Venstre, så har Enhedslisten måske tabt det aktuelle slag, men i den videre politiske krigsførelse vil SF’s forblødning mod venstre let kunne fortsætte. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet