"Jeg har fundet min rette hylde"

Mette Touborg er SF's lyspunkt ved dette kommunalvalg. Selvom partiet fik smæk på landsplan, lykkedes det i Lejre at få 34,9 procent af stemmerne.

Lyspunkt

Af Nanna Pedersen | [email protected]

Hvordan bliver det at være eneste SF-borgmester?

 Det har jeg ikke rigtig nået at tænke over, men jeg havde håbet på at få Kirstine Bille med igen. Jeg vil også gerne have haft en anden med, da det er godt at have et lille netværk. Det er godt at have en kollega fra samme parti. Men når det er sagt, har de sidste fire år givet en oplevelse af, at alle kolleger kan bruges til sparring.

Gør I noget, der ikke er SF’sk, ude i Lejre?

Vi laver meget lokalpolitik, men jeg synes stadig, det er SF-politik. Men det er ikke rigtig noget, vi tænker over, fordi vi laver den politik, vi føler er rigtig. Man slår ikke op i en bog og ser, om ens politik er rigtig SF-politik. I lokalpolitik er det normalt, at man er pragmatisk og resultatorienteret.

Hvad tror du har fået folk til at stemme på dig igen?

Jeg håber, det er en blanding af de resultater, vi har skabt på beskæftigelses- og miljøområdet, og vores skolevision, hvor vi har skaffet flere penge til lærernes efteruddannelse. De penge har vi fået igennem skolelukninger, men jeg har en oplevelse af, at vi bliver anerkendt for at have holdninger og ville skabe resultater. Vi handler. Jeg har fået 4717 af de personlige stemmer i det her kommunalvalg – ved sidste valg var jeg topscorer og fik 1371 stemmer. En anden sammenligning: Venstre i Lejre har samlet 245 stemmer mere, end jeg har. 4717 lyder ikke af så meget, men Lejre er en lille kommune. Så det er mere end hver 4., der har stemt på mig, og mere end hver 3., der har stemt på SF i Lejre. Det ser jeg som en tillidserklæring til mig som borgmester og til SF som parti.

Hvilken politik skal sikre SF genrejsning frem til næste folketingsvalg?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg er sikker på vi også ledelsesmæssigt vil komme til at forholde os til.

Dit flotte valg taget i betragtning – er du SF’s næste formand?

Nej, det er jo sådan et lidt mærkeligt spørgsmål, som jeg er blevet stillet rigtig mange gange i dag. Jeg har været borgmester i fire år, og når jeg genopstiller, så er det fordi, jeg gerne vil være borgmester i Lejre i de næste fire år. I de første fire år har der været mange, som har sagt 'nu er hun nok på vej væk', men jeg har været her i de fire år, og jeg er ikke gået nogen steder. Jeg har helt klart fokus på lokalpolitik. Jeg ville da gerne have set, at vi havde klaret os bedre på landsplan. Men mit valgresultat lægger jo ikke op til en formandspost, men udgør mere en erklæring om, at jeg har fundet min rette hylde.

Jeg synes slet ikke, det er relevant at snakke om den næste formand. Det er ikke ret lang tid siden, vi har fået en ny, og Annette blev valgt med overvældende opbakning. Jeg håber, at Annette snart får lidt arbejdsro.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet