Privathos pitaler glæder sig over ny EU-lov

Lov om patientrettigheder for EU-borgere vil skyde gang i sundhedsturismen, mener privathospitalerne. Regionerne er lodret uenige. 

Sundhedsturisme

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Folketinget skal i de kommende måneder vedtage en lov, der på baggrund af et EU-direktiv sikrer udenlandske patienter behandling på danske hospitaler. Det vil åbne et lukrativt marked for sundhedsturisme, mener privathospitalernes brancheforening og CEPOS.

- Jeg synes, at det er tydeligt, at direktivet lægger op til et større og mere integreret marked. intentionen er helt klart, at vi skal handle mere med sundhedsydelser på tværs af grænserne, siger chefkonsulent i CEPOS, Mia Amalie Holstein.  

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker vurderer, at der allerede nu er et kæmpe marked for at hente patienter fra andre EU-lande, og at Danmark skal se at komme med på vognen.

- Vi skal gribe den her chance og sikre os, at vi får lavet nogle erhvervsfremstød på linje med andre erhvervsfremstød i Europa, siger sekretariatschef Naomi Pagh Abudi.

Offentlig kontrol

Også flere eksperter vurderer, at patientrettighedsdirektivet, som ligger til grund for lovændringen peger i retning af en øget markedsgørelse af sundhedsvæsenet.

Det mener Danske Regioners formand Bent Hansen imidlertid ikke. Han var med til at forhandle direktivet på plads, da det for to år siden skulle vedtages i EU-Kommissionen.

- Det var inde som et ønskescenarie for nogle i starten, men vi fik det pillet ud igen. Hvis man betragter sundhed som et marked, så får man et totredjedele offentligt sundhedsvæsen, og det er vi ikke interesserede i i Danmark, siger han og henviser til, at det lykkedes at få gjort direktivet mere restriktivt, så borgerne eksempelvis skal have en forhåndsgodkendelse, inden de rejser til udlandet for at få hospitalsbehandling.

EU

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet