Stormoskéen på Nørrebro finansieredes fuldt ud af oliestaten Qatar, men den planlagte moské på Amager har været mindre heldig med investorer og er nu fejet endeligt af tegnebrættet. Foto: Polfoto / Niels Hougaard
Stormoskéen på Nørrebro finansieredes fuldt ud af oliestaten Qatar, men den planlagte moské på Amager har været mindre heldig med investorer og er nu fejet endeligt af tegnebrættet. Foto: Polfoto / Niels Hougaard

Planlagt stormoské bliver til Brygge-boliger

Moskégrunden på Amager bliver efter alt at dømme til en blanding af boliger og erhverv. Moskéen har meget ringe udsigter, mens et storstilet prestigebyggeri med ni højhuse er helt skrottet.

Stopklods

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Glem alt om en sunnimuslimsk stormoske. Glem Bjarke Ingels Groups’ prestigeværk ”Batteriet”.

Den såkaldte ”moskegrund” på Njalsgade tæt på Islands Brygge-metroen i København er stødt godt og grundigt på grund. Det fortæller Anders Bo Bach, der er direktør i Bach-Gruppen København, som ejer byggegrunden.

- Vores konklusion i dag er, at det projekt, som var bygget op om Batteriet, ikke kan realiseres, siger direktøren.

Bach-Gruppen forsøgte i sommer at få dispensation til en revideret version af Batteri-byggeriet, men det blev bremset af Miljø- og Teknikudvalget i Københavns Kommune.

”Den entreprenør, der kommer med et projekt, skal ikke forvente et væld af dispensationer.” Jakob Næsager (K)

Ifølge Anders Bo Bach er man langt fra at kunne igangsætte et nyt projekt på moskégrunden. I øjeblikket peger det mest mod, at der vil blive bygget boliger på størstedelen af de 124.000 kvadratmeter, som ifølge lokalplanen må bebygges. Der må dog maksimalt være 75 procent boliger, mens resten kan være erhvervsbyggeri og kvadratmeter til kulturelle formål.

- Vi er tilbage ved tegnebrættet. Men det kræver ikke en større studentereksamen at se, at med de ejendomspriser vi oplever i øjeblikket, er det fristende og realiserbart at lave et projekt med en stor andel boliger, siger direktøren.

Skrabet projekt

Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, siger til Kommunen, at Bach-Gruppens reviderede Batteriet-projekt ikke kunne opnå dispensation, da det lå for langt fra det originale projekt.

- I det oprindelige projekt blev der etableret nogle meget spændende byrum mellem nogle meget høje bygninger. Det, vi så i sommer, var meget tæt på det bymiljø, som vi allerede kender fra København. Der må man spørge sig selv: Hvad giver det tilbage til byen?

Allan Ahmad, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Enhedslisten, mener også, at det reviderede projekt, som Bach-Gruppen præsenterede i sommer, var for langt fra den oprindelige plan.

- Man kan ikke komme med et kæmpesmart og ambitiøst projekt og sælge det med nogle flotte tegninger og så bagefter sige, at det ikke kan lade sig gøre, siger han.

Det konservative medlem af Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget Jakob Næsager mener, at “bebyggelsen af grunden var meget uharmonisk i den reviderede udgave”, og derfor kunne han ikke støtte en dispensation.

Ja til boliger

Allan Ahmad glæder sig over meldingerne om, at Bach-Gruppen forestiller sig et nyt projekt med en stor andel boliger:

- Det passer med vores politik, hvor vi gerne vil udvide boligmassen, så markedet ikke tager helt overhånd, så kun rige kan få råd til en bolig, siger han og understreger, at det vil være at foretrække, at der er en betydelig andel almene boliger.

Jakob Næsager støtter også ideen om et nyt projekt med mange boliger, men han understreger:

- Vi er i den situation, at vi har behov for, at man bygger andre ting, hvis man bygger tusindvis af nye boliger. Det drejer sig om skoler og daginstitutioner og kulturtilbud. Hvis det følger med, så har jeg ikke noget imod det.

- Den entreprenør, der kommer med et projekt, skal ikke forvente et væld af dispensationer.

Lars Weiss ser helst en blanding af ”boliger og erhverv”, hvor man kan opnå en andel af almene boliger ”omkring 20 procent”.

Skrinlagt stormoské

  • Muslimernes Fællesråd, der har forsøgt at skaffe midler til opførelsen af en sunnimuslimsk stormoské, har haft store problemer med at finde pengene hos forskellige investorer.
  • Projektet ”Batteriet”, der indeholdt et multikulturelt center med en moské med plads til 3.000 bedende samt ni højhuse på op til 86 meter, blev tegnet af den prisvindende danske arkitektgruppe Bjarke Ingels Group.
  • Nu er projektet helt skrinlagt.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet