Jeg taler varmt for flere høringer, og helt ærligt så synes jeg, at alle de kloge personer skulle hive fat i deres egne. Tim Knudsen, som har utrolig travlt med at sige, hvordan andre skal gøre, kunne hive fat i de andre djøfere og spørge, hvorfor de ikke vil være med til flere høringer. Foto: Polfoto
”Jeg taler varmt for flere høringer, og helt ærligt så synes jeg, at alle de kloge personer skulle hive fat i deres egne. Tim Knudsen, som har utrolig travlt med at sige, hvordan andre skal gøre, kunne hive fat i de andre djøfere og spørge, hvorfor de ikke vil være med til flere høringer.” Foto: Polfoto

Pia Kjærsgaard: Gå efter bolden

Politikerne må stramme sig an og forbedre den politiske debat både for deres egen og folkets skyld, mener Folketingets formand. Hun er klar til at rejse debatten om debatten.

Formand

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Debatterne i folketingssalen er ikke længere væsentlige for udviklingen af politik, siger de afgåede folketingsmedlemmer. Hvad mener du?

Det er fuldstændig rigtigt, og det er et skråplan. Det er rigets fornemste talerstol, og alting bliver noteret til evig tid, så derfor er det væsentligt, at man begynder at tage det mere seriøst.

Hvad vil du som Folketingets formand gøre ved det?

Jeg kan jo ikke som formand gå ind egenhændigt og sige, at jeg ikke vil finde mig i det, men vi skal tage en debat om, at det er ved at være alvorligt. For det har skabt en enorm politikerlede, og det kan politikerne da mindst af alle være tjent med.

Hvad bør politikerne selv gøre ved det?

Jeg mener, at politikerne bærer hovedansvaret. Man skal tænke over, hvad det er, man står og siger både til de åbne samråd og fra talerstolen. Man skal forsøge at gå efter bolden i stedet for manden og fokusere på den politiske substans.

I har valgt at beholde spørgetimen med ministeren, selv om du selv har udtalt, at den ikke fungerer i sin nuværende form. Hvorfor det?

Jeg er helt enig i, at vi ikke kan fortsætte, som det har været. De hensigter, der var med spørgetimen, faldt fuldstændig til jorden, og det blev en hadsk debat, som var tåkrummende. Men der er ikke rigtig andre muligheder, og det er vigtigt, at man kan stille statsministeren til ansvar. Jeg håber, vi alle gør vores til, at det bliver afviklet på en bedre måde, og jeg har sagt til Lars Løkke, at han skal svare på de spørgsmål, der kommer fra oppositionen.

Uffe Elbæk efterspørger mere markante formænd både i salen og i udvalgene. Er der behov for det?

Det er jeg meget enig i, og det gør vi faktisk også en indsats for. Der er udsendt en ny vejledning til udvalgsformændene, og vi skal også drøfte det i præsidiet. Vi forsøger at ruske op i det.

Folketinget virker forældet, siger Tim Knudsen, der efterspørger flere høringer. Er du enig?

Jeg taler varmt for flere høringer, og helt ærligt så synes jeg, at alle de kloge personer skulle hive fat i deres egne. Tim Knudsen, som har utrolig travlt med at sige, hvordan andre skal gøre, kunne hive fat i de andre djøfere og spørge, hvorfor de ikke vil være med til flere høringer.

Er du optimistisk omkring, at debatkulturen bliver bedre i det nye folketingsår?

Der er altid et håb, når vi begynder et nyt folketingsår, og håbet er stort, fordi der er 60 nye folketingsmedlemmer, som jeg tror er motiverede for at gøre deres del til, at det bliver bedre.

Demokrati

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet