Billede

Pelle vil bruge Kristian mod Morten

Enhedslisten har haft for høje forventninger til rollen som støtteparti og indflydelsen på finansloven, mener Pelle Dragsted. Nu skal Liste Ø stjæle vælgere fra S og udnytte alternative flertal.

Erkendelser

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Ethvert ægteskab har sine op- og nedture. Arrangerede ægteskaber er et decideret lotteri. Ægteskabet mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag Enhedslisten har udviklet sig til en ulykkelig skilsmisse, hvor ingen vil vedkende sig de fælles børn.

Pelle Dragsted, folketingskandidat for Liste Ø og en af partiets chefstrateger, erkender her lidt over tre år inde i det samspilsramte parløb, at Enhedslisten har arbejdet ud fra flere fejlantagelser om det politiske liv, som regeringen og venstrefløjspartiet skulle dele.

Først og fremmest har Enhedslisten haft for store forventninger til røde gaver i finanslovene. Enhedslisten sidder som bekendt til bords med finansminister Bjarne Corydon i øjeblikket for at nå frem til et forlig om budgettet for 2015.

- Jeg tror, at vi på baggrund af 00'ernes blokpolitik overvurderede vores styrkeforhold ved finanslovsforhandlingerne. Vi havde den opfattelse, at regeringen skulle lave finanslov med os for at undgå et valg, men det har jo vist sig, at Løkke stod til rådighed hver gang, og at regeringen var parat til at lave en blå finanslov – og det betyder selvfølgelig noget for styrkeforholdene, siger Pelle Dragsted.

Og den erkendelse kan få betydning for det mandat, som Enhedslisten skal have fra sin hovedbestyrelse for at kunne sige ja til en finanslovsaftale:

- I vores vedtagelse om finansloven lægges der op til, at finansloven skal udgøre et brud med regeringens politik – men hvor langt man kan komme i en finanslov, kan man dårligt sætte på en fast formel – for det afhænger af nogle konkrete styrkeforhold i en konkret situation.

Vred tilskuer

Enhedslisten blev reduceret til tilskuer i forbindelse med finansloven 2014, hvor partiet egentlig kunne have spillet en hovedrolle, og det samme skete i forbindelse med skattereformen i 2012. Pelle Dragsted mener, at Enhedslisten som sådan kun har ét reelt pressionsmiddel overfor regeringen, når SR indgår aftaler med oppositionen:

- Den største pression, Enhedslisten kan lægge på Socialdemokraterne, er at presse og afsløre dem, når de svigter deres vælgere og deres løfter. De gange, Socialdemokraterne har bøjet sig i vores retning, er det, fordi de har kunnet se, at de bløder vælgere til os. Vi kan ikke bare gennem vores parlamentariske arbejde ændre ved, at Socialdemokraterne kan vælge andre flertal. Vi må udfordre dem på deres vælgerbase.

Læren fra samarbejdet med SR-regeringen er ifølge Pelle Dragsted, at fællesmængden mellem venstrefløjen og Socialdemokraterne er historisk lille. Og Radikale Venstre er stukket af i en 'nyliberal og udbudsøkonomisk' retning. Derfor mener EL-rådgiveren, at venstrefløjen havde været bedre tjent med en ren S-regering eller en S-SF-regering.

- Så kunne partierne godt have gennemført mange af de ting, som de har, men så havde de stået mere rent på egen platform. Når asylreglerne skulle strammes, så kunne S have gjort det med de borgerlige. R kunne stå udenfor. Når S ville ændre dagpengereformen, så kunne man gøre det med DF og os, siger han.

Men det bliver næsten politisk day trading - er det ikke meget skrøbeligt?

- Jo, men hvad er situationen nu? Politikerleden vokser, fordi ingen tror på, hvad politikerne siger. Partierne skal hele tiden stå på mål for ting, som de ikke er enige i, og forklaringerne bliver mere og mere bizarre.

- R og S skal lægge arm i månedsvis internt. Når de så kommer til os, så er det med et fait accompli. Det er ikke et grundlag for en reel forhandling. Og så skal de tilbage og lægge arm, og så er det utroligt svært at nå frem til noget.

Fremtidens strategi

I året op til valget i 2011 havde Enhedslisten flere møder med både S og SF på rådgiver- og politikerniveau.

Udgangspunktet for samtalerne var Fair Forandring og Fair Løsning, som blandt andet indeholdt øgede afgifter på varer og millionærskat samt nye skatter på den finansielle sektor. Pengene skulle styrke blandt andet sygehusene og skolerne og betyde højere ydelser til ældre. Det forhandlingsgrundlag blev fejet af bordet, da De Radikale de facto var ansvarlige for valgsejren i 2011.

Pelle Dragsted mener, at Enhedslisten – og Socialdemokraterne – må tænke i forskellige flertal fremadrettet, da De Radikale ellers sidder med for stor magt:

- Vi har ikke noget problem med at bruge et velfærdspolitisk flertal, hvori DF indgår – så længe de ikke får indflydelse på udlændingepolitikken. Det er også en måde at stække De Radikale på: At vise, at der findes andre flertal.

- Det er lidt bizart, at et flertal af danskerne faktisk stemmer på partier, der ønsker bedre vilkår for ældre, bedre velfærd og et bedre dagpengesystem, men at det ikke kan materialisere sig.

blå bog

 Pelle Dragsted

  • Politisk rådgiver hos Enhedslisten og folketingskandidat
  • Dragsted var med til at grundlægge Danmarks Sociale Forum – den danske aflægger af World Social Forum. Han er tidligere bz’er og medlem af den venstreradikale gruppe Antifascistisk Aktion.
  • Dragsted har tidligere arbejdet som international sekretær for Enhedslisten, og han anses som en af de mest markante samfundsdebattører på venstrefløjen.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet