Patienter er stærkt utilfredse med livsstilsråd

Patienterne i det danske sundhedsvæsen er stærkt utilfredse med personalets evne til at give råd om sund livsstil.

Sundhedsråd

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Patienterne i det danske sundhedsvæsen mangler oplysninger om hvilken betydning deres livstil har for helbredet. Det viser regionerne og Sundhedsministeriets årlige rapport 'Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser' som netop er udkommet.

Blandt indlagte patienter svarer 39 procent ud af 26.147 adspurgte "meget negativt" på spørgsmålet om hvorvidt de er blevet tilstrækkeligt informeret om livsstilens betydning for helbredet.

For ambulante patienter svarer tilsvarende 39 procent ud af 55.956 adspurgte, at der heller ikke er blevet tilstrækkelig informeret om livsstilens betydning for helbredet.

- Vi opfordrer afdelinger til at gå ind og kigge på deres egne tal og gå i dialog med patienterne.

- Det er vigtigt, at de enkelte afdelinger finder ud af hvor informationsbehovet inden for deres eget område er større, siger Marie Fuglsang, enhedschef ved Enheden for Brugerundersøgelser i Region Hovedstaden.

Giv gode råd

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at tallet er bekymrende og opfordrer til, at sundhedspersonalet tager opgaven på sig i forhold til at give gode råd om livsstil.

- Mit korte svar er, at alle patienter med et behov for det, skal have den her snak. Der eksisterer en positiv autoritet i sundhedsvæsenet. Folk vil gerne have et godt råd og det synes jeg også, at der skal være plads til, siger han.

Flemming Møller Mortensen mener, at dele af sundhedspersonalet måske undgår at give råd om sund livsstil i et misforstået hensyn til patienterne.

- Jordmoderen føler måske at det er grænseoverskridende at tale om overvægt med en svært overvægtig, gravid kvinde, men folk vil rigtig gerne have de gode råd. Derfor vil jeg appellere til de faglige organisationer for at få deres medlemmer til at tage opgaven på sig.

Kommunikation

Organisation & ledelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet