En ISO 9001-certificering skal være med til at gøre det private botilbud Granhøjen mere gennemsigtigt for deres kunder.Foto: Polfoto
En ISO 9001-certificering skal være med til at gøre det private botilbud Granhøjen mere gennemsigtigt for deres kunder.Foto: Polfoto

Omdiskuteret botilbud får international certificering

Granhøjen har som det første private botilbud i Danmark fået en international ISO 9001-certificering. Den socialpædagogiske virksomhed har tidligere været udsat for massiv kritik på baggrund af deres arbejde med socialt udsatte.

Udsatte

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

Fokus på profitten, manglende hjælp og ligegyldighed. Flere private botilbud har gennem de seneste år været udsat for kritik af deres arbejde med socialt udsatte. Manglende opsyn med de private aktører har blandt andet fået skylden for de mange sager, og som konsekvens heraf trådte det nye socialtilsyn i kraft 1. januar.

Nu har et af de botilbud, som selv har været udsat for omfattende kritik, besluttet at tage skridtet videre.

I samarbejde med Dansk Standard har Granhøjen fået en såkaldt ISO 9001-certificering, som er en international standard indenfor kvalitetsledelse.

- I det nye socialtilsyn arbejder man med den såkaldte kvalitetsmodel, som blandt andet også kigger på, om organisationerne er velkørende. I forhold til det har vi, som et privat tilbud, forberedt os på at kunne opfylde mange af de nye krav, der er kommet, siger Bodil Svare, souschef for Granhøjen.

- Det, der ansporede os til at få en certificering, var til dels det nye tilsyn, men det skal også ses som en naturlig udvikling af vores organisation, siger hun.

Fem supplerende krav

Et ISO 9001-certifikat fungerer ifølge chefkonsulent hos Dansk Standard, Niels Madelung, på den måde, at virksomheden får implementeret en række arbejdsrutiner på områder som ledelse og den daglige drift, som siden bliver efterprøvet gennem stikprøvekontroller.

Men da der er tale om en standard, som bliver benyttet af millioner af virksomheder i mange forskellige brancher verden over, skal den enkelte certificering tilpasses den virksomhed eller branche, som den udvikles til.

- De har suppleret den med fem krav, som falder indenfor det sociale område. Eksempelvis et område som borgerinddragelse, hvilket vil sige, at man skal sikre, at borgeren er inddraget i det omfang, hans eller hendes tilstand nu tillader det. Vores rolle er, at vi hjælper med at etablere det her system – altså sikre, at der er nogle arbejdsrutiner i organisationen, som har til formål at tilfredsstille deres kunders forventninger til en ydelse, siger Niels Madelung.

Dårlige sager

I 2003 skrev Ekstra Bladet en række artikler, som blandt andet anklagede Granhøjen for at udnytte de socialt udsatte på deres bosteder som billig arbejdskraft, og i 2011 dokumenterede Operation-X, hvordan ejerne af Granhøjen, ægteparret Grete og Torsten Mikkelsen, havde opbygget en personlig formue på mere end 30 millioner kroner på arbejdet med de socialt udsatte.

”Selvfølgelig er vi som privat organisation interesserede i vores omdømme, men den vigtigste grund til, at vi nu har den her ISO-certificering, er, at de kommuner, som bruger os, skal kunne have tillid til vores organisation.”

Bodil Svare afviser dog, at certificeringen er en konsekvens af den kritik, som blandt andet Ekstra Bladet og tv-programmet Operation X tidligere har rettet mod Granhøjen.

- Det er jo nogle sager, som ligger flere år tilbage, så det er på ingen måde det, der har været den primære årsag. Selvfølgelig er vi som privat organisation interesserede i vores omdømme, men den vigtigste grund til, at vi nu har den her ISO-certificering, er, at de kommuner, som bruger os, skal kunne have tillid til vores organisation, siger Bodil Svare.

ISO 9001

  • ISO 9001 er et standardiseret kvalitetsledelsessystem, som er anerkendt i alle dele af verden.
  • Dansk Standard hjælper virksomheder med at supplere ISO 9001 med tilføjelser, som er relevante for den enkelte virksomhed, og fungerer samtidig som garant for, at implementeringen af systemet i virksomheden er forløbet korrekt.
  • Granhøjen har fået suppleret deres certificering med følgende punkter fra Dansk Kvalitetsmodel på det Sociale Område: arbejds­miljø, kompetenceudvikling, brugerinddragelse, individuelle planer, kommunikation

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet