Offentlighed skal sikre energibesparelser

Anden generation kurveknækkeraftaler indebærer, at kommunernes offentliggør hvert års energiforbrug. Det skal holde fokus på energiforbedringer og giver ekstra motivation.

åbenhed

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

For fremtiden skal alle kommunerne, der har indgået en såkaldt kurveknækkeraftale med Center for Energibesparelser, offentliggøre deres årlige energiforbrug på kampagnesitet for 'Go’ Energi'. Det skal gøre det nemt for enhver at følge med i, om de enkelte kommuner lever op til deres aftale.

Den øgede offentlighed om det kommunale energiforbrug skræmmer ikke Lars Højensgaard, der er by- og udviklingskoordinator i Kolding.

”Det har vi ikke noget imod. Det giver lidt mere kniven på struben, og hvis det for eksempel kom frem, at vi var langt bagefter, ville jeg nok blive kaldt til et møde. Men det er også en mulighed for at få endnu mere positiv omtale, så for mig vil det være en motivationsfaktor,” siger han.

Energikoordinator Lisbeth Berg fra Egedal Kommune, der også er kurveknækkerkommune, er enig.

”Hvis offentliggørelse skræmmer nogen fra at blive kurveknækkere, er det kun dem, som alligevel ikke har ambitioner om at leve op til aftalen,” siger Lisbeth Berg.

Center for Energibesparelser er netop færdig med at revidere aftalekonceptet, der tidligere udelukkende fokuserede på el til nu at fokusere på alle energiformer.

Ingen gabestok

Offentliggørelsen af kommunernes energiforbrug vil imidlertid ikke kunne bruges som en decideret liste fra de bedste til de værste kommuner. For det er svært at sammenligne kommunerne, understreger sekretariatschef i Center for Energibesparelser Henrik Lund.

”Det kræver mere at spare ti procent af energien for en kommune, der allerede har høstet de lavthængende frugter, end for en kommune, der først nu begynder at arbejde med energibesparelser. Desuden kan for eksempel byggeaktiviteter give et midlertidigt højere energiforbrug, mens skolelukninger vil sænke forbruget. Tallene er øjebliksbilleder, og det er også derfor, vores aftaler løber over flere år,” siger Henrik Lund.

Målet med kurveknækkeraftalerne er at hjælpe kommunerne med at bruge energien effektivt og give dem redskaber til at arbejde selvstændigt med deres energiindsats.

Sikrer fokus på energi

Kurveknækkeraftaler med løbende offentliggørelse er en god måde at holde fokus på energien i kommunerne, mener energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd, Søren Dyck-Madsen.

”Offentliggørelsen er vigtig, netop fordi den skaber opmærksomhed. I kommunernes dagligdag regnes energispareindsatsen desværre oftest for en ’kan’-opgave, og de trumfes hver dag af ’skal’-opgaverne. Så vi er faktisk nået langt, hvis bare kommunerne begynder at interessere sig for deres energiforbrug,” siger han.

Den grønne tænketank Concito er enig og peger på, at kurveknækkeraftalerne kan være med til at sikre det nødvendige fokus på energi i kommunerne.

”Det er ligesom med trafiksikkerhed – man bliver aldrig færdig med at fortælle om det her emne. Det er vigtigt at bruge kurveknækkeraftalerne som en positiv krog, der skaber handling i kommunerne,” siger Concitos formand, Martin Lidegaard.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet