Ny uddannelse skal give kommunalchefer internationalt udsyn

Der har blandt kommunalchefer længe været tradition for at bruge studieture til udlandet til at søge ny faglig indsigt. Nu giver en ny uddannelse mulighed for at gå til eksamen i internationalt udsyn og få faget godkendt som en del af MPM-uddannelsen. 

Ledelse

Af Redaktionen | [email protected]

For første gang tilbydes kommunale topchefer nu en international uddannelse alene for dem. Den Internationale Topchefuddannelse hedder den, og den byder på tre udenlandsrejser til eliteuniversiteter og forskningsinstitutioner i Kina, England og USA. Målet er at klæde kommunalchefer på inden for den nyeste internationale ledelsesteori og praksis.

”Der har længe manglet et uddannelsestilbud rettet mod kommunalchefer, som har en lang tradition for udenlandske studieture. Uddannelsen her har systematiseret og opgraderet de ture, og målrettet dem nutidens kommunale udfordringer,” siger Erik Lohmann-Davidsen, der er institutleder ved COK, Center for Offentligt Kompetenceudvikling, der står bag uddannelsen.

Det første uddannelseshold på 15 kommunalchefer er ved at være igennem uddannelsen. Børne- og kulturdirektør i Frederikshavn Kommune Lis Rom Andersen er en af dem. Hun synes, at én af de største udfordringer som kommunalchef i dag er at blive klædt på til at tage bestik af de store ændringer som for eksempel kommunalreformen, globaliseringen eller den internationale krise, og oversætte dem til lokale kommunale forhold. Og den udfordring oplever hun allerede nu, at uddannelsen hjælper hende med.

”Det er virkelig en uddannelse, der rykker. Den lærer mig at se de lokale udfordringer i min kommune i en større helhed. Og i modsætning til andre uddannelser for vores gruppe er den længere og international,” siger hun. 

Uddannelsen tager seks måneder og er bygget op omkring tre moduler med hver en uges udenlandsrejse. Første tur går til London med besøg på blandt andet London School of Economics og stiller især skarpt på den udtalte britiske tradition for offentlige og private partnerskaber. Anden tur går til USA's vestkyst med besøg i blandt andet Silicon Valley og Stanford University, hvor fokus er på innovation og fornyelse i større organisationer. Endelig går sidste tur til Beijing i Kina, hvor det, der er på dagsordenen, er udfordringen i at koble det lokale og globale i sit lederskab. 

Hvert modul kan afsluttes med en eksamen, der giver merit på MPM, Master of Public Management på SDU, Syddansk Universitet.

”Uddannelsen har en god kobling mellem teori på højt niveau og international praksis. Og jeg føler allerede, at jeg kan bruge det, jeg har lært, til at se, hvordan jeg kan bidrage til at gøre Frederikshavn til en mere innovativ kommune og skabe mere værdi for borgerne,” siger Lis Rom Andersen, som synes, at uddannelsen har været god til at stille skarpt på, hvordan den kommunale topleders rolle netop er i den sammenhæng. Hun håber derfor, at hun kan bruge den internationale topchefuddannelse til at skabe mening og retning i den tiltagende komplekse virkelighed, som kommunerne møder i dag.

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet