Ved nye nedlukninger vil det være skoler, klubtilbuds, idrætsaktiviteter og kulturaktiviteter som skal først. (ARKIV) - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau
Ved nye nedlukninger vil det være skoler, klubtilbuds, idrætsaktiviteter og kulturaktiviteter som skal først. (ARKIV) - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Ny model skal gøre lokalnedlukning lettere

Nye nedlukninger skal bestemmes ud fra antal smittede i hver kommune, og det skal være muligt for kommuner at lave lokale nedlukninger i ny politisk aftale.

nedlukningsaftale

Af Ritzau | [email protected]

Nu skal kommende nedlukninger systematiseres med faste grænser for, hvornår nedlukningen skal finde sted. En politisk aftale, som blev præsenteret onsdag, skal gøre det lettere og hurtigere for kommunerne at lave lokale nedlukninger.

Aftalen er et led i planen for genåbningen af Danmark, og den er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Den nye automatiske model har til formål at håndtere smitteudbrud hurtigt, inden de spreder sig, oplyste Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), mener, at den nye model vil give kommunerne bedre mulighed for at navigere i, hvornår antallet af smittede er så højt, at kommunen skal lave nedlukninger.

Kolding Kommune har tidligere været hårdt ramt af nedlukninger grundet smitteudbrud. Her vil man ikke længere skulle lukke en hel kommune ned på én gang.

  At vi kan sætte gang i vores embedsværk uden godkendelser fra ministerier, er en vigtig del, når det kommer til at bremse smittespredningen,

- Vi kan trække i bremsen selv. Vi kan selv i kommunen med vores geografiske viden ændre og nedlukke, som vi mener, det er bedst, siger Jørn Pedersen.

Han er meget positivt stemt over for, at det bliver nemmere at reagere lokalt.

- At vi kan sætte gang i vores embedsværk uden godkendelser fra ministerier, er en vigtig del, når det kommer til at bremse smittespredningen, siger han.

Glad for konkrete retningslinjer

I Helsingør Kommune mener borgmester Benedikte Kiær (K) ligeledes, at det er godt, at der kommer nogle konkrete retningslinjer for, hvornår kommuner kan forvente at blive underlagt flere restriktioner.

Men hun ønsker også, at der løbende fastholdes et fokus på at forebygge smitte. Det gælder både i hele kommunen og i udvalgte områder, så man sætter ind, før "skaden er sket".

- Vi kan meget bedre forebygge, at smitten stiger. Det kræver bare, at vi får alle de data, vi har behov for. Vi har behov for hver eneste dag at få at vide, hvad smitten er i kommunen, siger Benedikte Kiær.

I aftalen blev det besluttet, at når incidensen i en kommune overstiger 200 smittede med covid-19 per 100.00 borgere, skal skoler, klubtilbud, idrætsaktiviteter og kulturaktiviteter lukkes ned.

Automatiseringen giver mening

Professer emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet, Thorkild Sørensen, synes, det er positivt, at man har valgt at sætte en bestemt grænse.

- Så ved man, hvad man kan og skal reagere på. Automatiseringen giver mening, da man får en handleplan med nogle specifikke punkter. Man skal ikke ind og vurdere og udvikle en ny handleplan ved hvert smitteudbrud, siger Thorkild Sørensen.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Men i Sundhedsministeriets pressemeddelelse udtalte han, at det er vigtigt, at der kan slås hurtigt ned, så snart smitten stiger lokalt.

- Den automatiske model skal sikre, at der er helt klare kriterier for, hvornår og hvor meget der skal lukkes ned, når smitten stiger lokalt, sagde Heunicke.

Modellen skal behandles i Folketingets Epidemiudvalg den 7. april. Det ventes, at den kan træde i kraft allerede den 12. april.

Den automatiske model for lokal nedlukning

  • Alle grundskoler, SFO'er og klubtilbud, uddannelsesinstitutioner, kulturaktiviteter og idrætsaktiviteter skal lukkes, hvis et sogn eller en kommune har for mange smittede.
  • Nedlukning af sogn: Kommunalbestyrelsen skal lukke et sogn, når der er over 400 smittede med covid-19 per 100.000 indbyggere om ugen, en positivprocent på over to og flere end 20 smittetilfælde de seneste syv dage.
  • Nedlukning af kommune: Kommunalbestyrelsen skal lukke en kommune, når der er over 200 (testkorrigeret) smittede med covid-19 per 100.000 indbyggere om ugen, en positivprocent på over to og flere end 20 smittetilfælde de seneste syv dage.
  • Ved lokale nedlukninger øges testkapaciteten i området.

Kilde: Sundhedsministeriet

 Kommunikation

Organisation & ledelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet