Ny formand for Komdir: Bureaukrati koster velfærdsmillioner

Stigende bureaukrati koster kommunerne millioner, og ingen partier på Christiansborg gør reelt noget ved det, mener den nye formand for Kommunaldirektørforeningen, Bjarne Pedersen.

Bureaukrati

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Det danske bureaukrati breder sig som et brombærkrat.  Og den uhæmmede vækst i detailreguleringen fra Christiansborg koster dyrt i kommunerne, samtidig med at den medfører dårligere løsninger på lokale problemer. 

Sådan lyder det fra Kommunaldirektørforeningens nyvalgte formand, Bjarne Pedersen. Han nævner udskillelsen af de kommunale vandforsyninger i selskaber som et blandt mange eksempler bureaukratiske vildskud. 

”Det er en øvelse, som jeg ikke kan de præcise omkostninger på, men der er i hvert fald tale om et trecifret millionbeløb, som er most ud til advokater og revisorer i et omfang, så guderne må sig forbarme. Og der er ikke kommet en eneste ekstra liter rent vand ud af det, ligesom der ikke er en eneste forbruger i Danmark, der har sparet en krone på det,” siger han og fremhæver, at det drejer sig om penge, der forsvinder op af lommerne på borgerne.  

”Du kan jo ikke bruge pengene to gange. Så de går fra veje, skoler, vedligeholdelse og service,” siger han. 

Livtag med bureaukratiet

Bjarne Pedersen mener, at der er brug for at tage seriøse livtag med bureaukratiet, hvis vi skal bevare det danske velfærdssamfund. Imidlertid har han ikke meget tiltro til, at politikerne på Christiansborg vil afbureaukratisere.

”Vi har talt om afbureaukratisering i ganske mange år. Men den barske kendsgerning er, at selvom alle er enige om, at der bliver bureaukratiseret alt for voldsomt, er der ikke nogen partier på Christiansborg, der lægger stemmer til en afbureaukratisering, der batter,” siger Bjarne Pedersen: ”Bureaukratiseringen er så omfattende, at det er til at få åndenød ved tanken, selvom KL og regeringen i de seneste år har indgået aftaler om at afbureaukratisere. Men de forslag fylder promiller i forhold til de bureaukratiseringsforslag, der er fremsat i samme periode.”

Bjarne Pedersen mener, at detailstyringen fra Christiansborg udover at koste kommunale kroner fører til dårligere lokale løsninger.

”Det forringer kommunalbestyrelsernes muligheder for at prioritere efter, hvad de vurderer er det rigtige lokalt. Og det giver uhensigtsmæssige løsninger,” siger den nye formand for Komdir.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet