Tomas Breddam holdt tale kort efter, han fik kæden om halsen til det ekstraordinære byrådsmøde onsdag. Han vil blandt andet arbejde for et bredt samarbejde i byrådet og en boligpolitik i social balance.
Tomas Breddam holdt tale kort efter, han fik kæden om halsen til det ekstraordinære byrådsmøde onsdag. Han vil blandt andet arbejde for et bredt samarbejde i byrådet og en boligpolitik i social balance.
Roskilde Kommune

Ny borgmester: 'Jeg har fået rigtig meget foræret af Joy'

Tomas Breddam skulle oprindelig være barselsvikar i Roskilde, men har nu fået den fulde borgmestertitel. Han lægger ud med digebøvl, fyringer og fællesspisning.

ny borgmester

Af Christian Olesen | [email protected]

- På mange måder har jeg fået rigtig meget foræret af Joy Mogensen. Hun har set mig som en - ja jeg ved ikke, om der er et bedre ord for det - værdig efterfølger. Det gør, at jeg får en masse velvilje med, når jeg møder borgerne.

Det fortæller Roskildes nytiltrådte borgmester, 48-årige Tomas Breddam (S). Og han har ret i, at hans forgænger var vellidt.

Joy Mogensen (S) modtog næsten 15.000 stemmer ved det seneste kommunalvalg, hvilket var omkring 30 pct. af stemmerne i Roskilde. Så da Tomas Breddam blev valgt som ny borgmester på byrådsmødet onsdag eftermiddag, skete det med en ydmyghed overfor opgaven, der er efterladt ham.

- Jeg tror, min hovedindgangsvinkel er at skulle fortsætte så meget som muligt på den linje, Joy har lagt. Hun har været meget succesfuld og fungerede som en samlende figur for Roskilde. Så mit mål bliver at tage fat i alle de ting, hun satte i søen, og arbejde videre med dem, siger Tomas Breddam.

Oprindeligt var han skudt i stilling som barselsvikar for Joy Mogensen. Men da Mette Frederiksen (S) tilbød hende en position som kulturminister, stod borgmesterkontoret tomt - permanent og tidligere end ventet.

Roskildes socialdemokrater blev derfor enige om, at vikaren også var den rette til en fastansættelse. Ved et ekstraordinært byrådsmøde onsdag hængte Joy Mogensen derfor borgmesterkæden om halsen på en meget glad Tomas Breddam.

Besparelser fra første dag
Den nye borgmesters første udfordring bliver at få styr på kommunens budget for næste år. Da byrådet allerede ventede, at Joy Mogensen skulle på barsel, var arbejdet godt i gang før sommerferien.

Resultatet bliver besparelser for 125 millioner.

- Vi har overstået de værste udfordringer med budgettet. Men bare det at se på en kommune og finde 125 millioner, det er svært. For det er rigtig mange penge, også selvom vi er en af de større kommuner, og der er mange ting, vi kommer til at skære i. Men vi har især prøvet at gå udenom velfærdsområderne, siger Tomas Breddam.

En del af besparelsen er en fyringsrunde på rådhuset, som allerede er i gang.

- Det er ikke rart at skulle afskedige medarbejdere. Det er jo en kompleks opgave at sætte sådan et budget sammen. Nu skal vi så have fundet ud af, hvordan det skal se ud i en samlet pakke. Men jeg er rigtig glad for det forarbejde, der er lavet, og nu er det min udfordring at gøre det færdigt, siger Tomas Breddam.

Blå bog

Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune for Socialdemokratiet.

- 48 år, født 1971.

- Uddannet cand.techn.soc. ved Roskilde Universitet.

- Født og opvokset i Karlslunde, Greve Kommune.

- Valgt til byrådet i Roskilde første gang i 2013. Opstillede også i 2009, men blev ikke valgt.

- Siden 2018 formand for plan- og teknikudvalget.

- Har indtil nu arbejdet som HR-partner på Campus Risø, Aarhus Universitet.

- Gift med Dorte Wenøe Breddam, der er projektleder i Miljøstyrelsen.

- Har tre børn på 14, 16 og 19 år.

- Bor i bofællesskabet TrekronerBo, som han var med til at starte i 2002.

En storm på vej
Han regner også med at gøre noget ved området Jyllinge Nordmark, der er truet af oversvømmelser som følge af klimaforandringerne. Byggeriet af et stort dige var egentlig gået i gang, men vvm-redegørelsen blev trukket tilbage, da projektet foregår i et natura-2000 område.

- Der er 500 familier i det område, som nu går en stormsæson i møde, så de diger skal blive færdige hurtigst muligt. Jeg håber, vi snart kan få genoptaget byggeriet, for det er en meget aktuel udfordring, som er vigtig at løse, så snart vi kan, siger Tomas Breddam.

Derudover vil borgmesteren til arbejde for det, han kalder en boligpolitik i social balance.

- Det vil sige at få stærke borgere til at hjælpe med at løfte svage. Så når vi skaber nye boligområder, ser jeg gerne, at vi tilrettelægger med en blanding af almene boliger, andelsboliger, privatejede og seniorboliger, så vi får en bred sammensætning med mange forskellige mennesker, siger han.

Derudover vil Tomas Breddam også arbejde for at forbedre de sociale boligområder, der er i kommunen og bibeholde de kvaliteter, Roskilde har som by.

- Roskilde skal fortsat være en førende by, når det gælder handel og kulturoplevelser. Og så skal vi fortsætte med at være en attraktiv uddannelsesby og trække elever og studerende til fra hele Sjælland og selvfølgelig også fra andre steder.

Byrådet i bofællesskab
Roskilde er kendt for at have flere bofællesskaber, hvor huse ligger tæt sammen, og hvor man lever i et anderledes fællesskab end traditionelle parcelhuskvarterer. Sådan et bofællesskab bor Tomas Breddam i sammen med sin kone og tre børn.

- Jeg har i en del år brugt meget tid på politik, så når jeg har fri, dedikerer jeg min tid til familien. Det kan være at tage i sommerhus eller bare cykle eller gå en tur i naturen. Lige for tiden svømmer vi udenfor, men snart må vi nok desværre bevæge os ind i svømmehallen igen, siger Tomas Breddam.

Familien bor i et rækkehus med 33 lignende huse rundt om sig, og en gang om ugen spiser alle familier sammen i et fælleshus.

Den fællesskabsfølelse tager Tomas Breddam med sig i byrådssalen. En af hans første handlinger som ny borgmester er at invitere samtlige byrådsmedlemmer til spisning i fælleshuset ved sit bofællesskab.

Navne

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet