Ny afgift på sprøjtemidler

Ny pesticidafgift skal få landmændene til at sprøjte mindre og med færre belastende sprøjtemidler

KLIMA- OG MILJØKRISEN

Af Redaktionen | [email protected]

Landbrugets stigende forbrug af sprøjtemidler skal være slut. I dag har Folketinget vedtaget en afgift, der skal få landbrugets forbrug af sprøjtemidler ned. Et bredt flertal, der ud over regeringspartierne og Enhedslisten består af både Venstre og Konservative, bakker op om en ny pesticidafgift, der gør de mest belastende sprøjtemidler dyrere for landmændene, hvilket skal reducere sprøjtemidlernes belastning af miljø, drikkevand og sundhed.

- Jeg er glad for, at vi har opnået bred enighed om den nye afgift. Afgiften er helt afgørende for, at vi blandt andet kan få forbruget af belastende sprøjtemidler ned. Det er vigtigt, at de seneste års stigende forbrug af sprøjtemidler nu bliver bremset, så vi kan sikre rent drikkevand, bedre sundhed og miljø, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Grøn og bæredygtig Den nye afgift har den rette balance mellem hensynet til miljøet og til landbrugets konkurrenceevne. Regeringen har lyttet til de bekymringer, der har været blandt andet hos kartoffelproducenterne. De får nu en ordning, der fremmer deres omstilling til et lavere forbrug af sprøjtemidler.

- Afgiften er vigtig for at sætte skub i den grønne omstilling af dansk landbrug. De mest belastende sprøjtemidler bliver nu dyrere. Dermed bliver det attraktivt at vælge de mindst belastende sprøjtemidler, og vi får en grønnere og mere bæredygtig produktion af fødevarer. Samtidig sikrer vi, at dansk landbrug også kan tjene penge i fremtiden, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Pesticidafgiften skal desuden bidrage til at finansiere de jordskattelettelser på 500 mio. kroner, som landbrugserhvervet har fået siden den 1. januar 2011. Skatteministeriet, Fødevareministeriet og Miljøministeriet har sammen arbejdet med pesticidafgiften.
Den er første vigtige skridt i en ny strategi for, hvordan landbruget, privatpersoner og det offentlige skal minimere deres anvendelse og belastning med sprøjtemidler i Danmark, en strategi der vil gælde for perioden 2013-2017.

 

tsp

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet