Nulvækst kan ramme Venstre hårdt ved KV13

Flere Venstre-borgmestre mener, at den omfattende diskussion om partiets nulvækstplaner kan give bagslag til efterårets kommunalvalg. Venstrefløjen godter sig over at have fundets V’s akilleshæl.

Kommunalvalg 2013

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Venstre forsøger i disse dage at få omdøbt ’nulvækst’ til ’udgiftsstop’. Lige lidt hjælper det. Venstres planer om nulvækst i den offentlige sektor er blevet et betændt emne, der dagligt fylder aviserne.

Partiledelsens modvilje i forhold til at konkretisere de besparelser, som nulvæksten vil føre med sig, rammer nu Venstres kommunale spidser i hovedet som en boomerang. Det er svært at føre valgkamp med en luftig størrelse som nulvækst, mener Varde-borgmesteren Gylling Haahr (V).

- Der er ingen tvivl om, at Venstre vil møde nulvæksten i valgkampen. Det er også derfor, at jeg har prøvet at sige, at den skal konkretiseres. Men det er jeg bestemt ikke blevet rost for i partiet, siger han.

- Jeg har prøvet at klæde mine efterfølgere på til diskussionen i forbindelse med valgkampen. V-folkene vil helt sikkert møde spørgsmålet igen og igen, siger den afgående Varde-borgmester.

Vi lever med nulvækst

Flere V-borgmestre forklarer, at de gennem de seneste år allerede har lavet kommunale budgetter i en økonomisk virkelighed, der svarer til de rammer, som nulvæksten vil medføre. Alligevel bliver borgerne skræmt af en fremtid med nulvækst, der lyder af ren smalkost.

- Når du siger nulvækst, så skræmmer du selvfølgelig mange mennesker. Det er et negativt ord. Nulvækst kan vi ikke have – sådan tænker mange borgere. Men kommunerne har længe levet i en nulvækstvirkelighed, siger Fredericia-borgmesteren, Kenny Bruun Olsen (V), og tilføjer:

- Det er klart, at jeg gerne vil have, at partiledelsen bliver mere specifik, men det er svært at konkretisere, da der kan spares mange steder. Det kan blive et problem til kommunalvalget, men vi skal forklare, at det ikke nødvendigvis betyder dårligere service. Mange ting kan gøres billigere.

I 2013 har regeringen fastsat en ønsket vækstrate i kommunerne på 0,9 procent. Venstre vil fremadrettet have en vækst på 0 procent. Enkelte ressortområder skal dog have mulighed for at få tilført penge, der så skal modregnes andre steder i kommunens budget.

V må tale lige ud af posen

Helsingør-borgmesteren Johannes Hecht-Nielsen mener, at nulvæksten skal udlægges helt bogstaveligt, så borgerne ved, hvad de kan regne med.

- Det er en svær indgang til en valgkamp. Vi skal i hvert fald ikke bilde vælgerne ind,

at vi kan finde nogle penge, som vi ikke har. Vi skal turde sige, at nogle borgere får mindre – sådan er den praktiske virkelighed, siger han og tilføjer:

- Partitoppen behøver ikke udpege alle de områder, hvor der skal spares. Den enkelte kommune skal have friheden til at finde pengene. Problemet er, at det først er, når budgettet lægges, at vi kan se, hvad nulvæksten egentlig betyder.

Her skal der sættes ind

Mette Touborg, SF-borgmester i Lejre, ser nulvækstdiskussionen som et kærkomment debatemne, når hun tørner sammen med sine borgerlige modstandere under valgkampen.

- Hvis jeg var Venstre-kvinde, så ville jeg forsøge at dysse fokusset på nulvækst ned rent landspolitisk. Det er nok lettere at have nulvækst nu end for ti år siden, men mange borgere forventer, at vi snart skal rette op på nogle ting efter mange års besparelser, siger hun.

Mette Touborg mener, at begrebet er et eksempel på smart politisk retorik, som er gledet ud af hænderne på ophavsmændene i Venstre.

- På et tidspunkt hed det sig, at nulvækst ikke betød nedskæringer. Politikere gør sig mange anstrengelser for, at tingene skal glide lettere ned, hvis man kalder det noget smart. Hvis man kalder det udgiftsstop, skal det lyde ufarligt, men det har nogle konsekvenser for, hvad der er muligt at gennemføre i forhold til budgetterne.

EL: Tak, V

Morten Kabell, der er Enhedslistens spidskandidat til Borgerrepræsentationen i København, vil gøre sit for, at netop denne diskussion bliver afgørende ved valget.

- Nulvækst betyder reelt set nedskæringer. I København skal vi have flere børn i skolerne og institutionerne, og det kommer til at koste flere penge. En kamp mod nulvækst er uden tvivl et af vores fokuspunkter i valgkampen. Vi vil kæmpe for, at nulvækst ikke bliver dagsordenen de næste 10-20 år, siger Kabell.

Enhedslisten gør ligefrem en dyd ud af at bringe nulvækst på banen ved enhver given lejlighed, forklarer han.

- I alt fra Folkemødet på Bornholm til dagligdagsdebatten er nulvækst og størrelsen på den offentlige sektor vores klare fokus. Emnet skaber enorm stor usikkerhed hos vælgerne.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet