92-årige Chresten Balsgaard blev i julen den første coronavaccinerede i Nordjylland, da han blev stukket på sit plejehjem Birkebo. Inden udgangen af januar har alle plejehjemsbeboere fået coronavaccinen.
92-årige Chresten Balsgaard blev i julen den første coronavaccinerede i Nordjylland, da han blev stukket på sit plejehjem Birkebo. Inden udgangen af januar har alle plejehjemsbeboere fået coronavaccinen.
Foto: Lars Horn, Ritzau Scanpix

Nu starter vaccinationer af næste gruppe

Det går hurtigere end først antaget med at vaccinere alle plejehjemsbeboere mod covid-19 første gang. Tirsdag åbner vaccinationscentre for næste gruppe.

coronavaccine

Af Ritzau | [email protected]

Rundt omkring i de danske regioner slår vaccinationscentre tirsdag dørene op for den næste runde af vaccinationer mod covid-19 - sygdommen, som forårsages af det smitsomme coronavirus.

- Nu åbner vaccinationscentre i alle regionerne. Og der tages fat på den næste målgruppe i vaccineindsatsen, som er de mest sårbare, hjemmeboende ældre, oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Det sker efter en intensiv periode med vaccinationer rundt omkring på landets plejecentre. Her vil alle de beboere, der ønsker det, have fået første dosis af vaccinen, inden ugen er omme.

Det er hurtigere end ventet, blandt andet fordi det har vist sig, at der kan trækkes flere end de ventede fem vacciner op af hvert hætteglas fra selskaberne Pfizer og BioNTech.

Sidste stik fredag

- Det er fantastisk, at vi allerede nu kan begynde at tilbyde vaccinationer mod covid-19 til de første borgere, som ikke bor på plejehjem eller er frontpersonale i kommunerne eller på hospitalerne, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Senest torsdag forventer man at kunne give de sidste stik på plejehjemmene i Region Nordjylland og Region Hovedstaden. I regionerne Syddanmark, Sjælland og Midtjylland vil det ske senest fredag.

Før nytår oplyste flere regioner ellers, at man ville være færdige med at give første stik i uge to.

  Det er fantastisk, at vi allerede nu kan begynde at tilbyde vaccinationer mod covid-19 til de første borgere, som ikke bor på plejehjem eller er frontpersonale i kommunerne eller på hospitalerne.


Den snarlige afslutning af første vaccinerunde hos plejecentrene vækker glæde ude i regionerne.

- På plejehjemmene er nogle af vores mest sårbare medborgere, og nu har vi taget et første vigtigt skridt i forhold til at beskytte dem mod coronavirus, siger regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman (S).

Der er 69 plejehjem med i alt 5.500 beboere i Region Nordjylland. Op mod 95 pct. af alle beboerne har ifølge regionsrådsformanden sagt ja tak til at modtage vaccinen. I Region Midtjylland vil omkring 10.800 borgere på plejecentre have fået første stik fredag. I Region Syddanmark har 93 pct. af beboerne på de 234 plejehjem valgt at takke ja til vaccinen.

Alle plejehjemsbeboerere vaccineret i januar

- I dag bruger vi de sidste af de 11.700 vacciner, vi fik i første sending. Og samtidig er den næste leverance på 11.700 vacciner landet, så vi kan gå i gang med at vaccinere med dem i morgen. Så det går stærkt, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mandag.

Det første stik skal følges op af yderligere et stik med tre til seks ugers mellemrum.

  Hvis alt går efter planen, kan man godt have vaccineret størstedelen af den voksne befolkning, inden sommeren er slut.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere sagt, at han forventer, at alle plejehjemsbeboere vil være færdigvaccineret inden udgangen af januar.

Når vaccinationer af de sårbare grupper og sundhedspersonalet er overstået, kommer turen til resten af befolkningen.

Om godt et halvt års tid kan størstedelen af alle danskerne ifølge DR være blevet vaccineret mod covid-19. Sådan lyder et forsigtigt gæt fra Thomas Senderovitz, der er direktør for Lægemiddelstyrelsen.

- Hvis alt går efter planen, kan man godt have vaccineret størstedelen af den voksne befolkning, inden sommeren er slut, siger han til DR.

Knap 47.000 har fået stikket

  • Det første stik i Danmark med den hidtil eneste godkendte coronavaccine, som er fra Pfizer og BioNTech, blev givet 27. december.
  • Siden har knap 47.000 danskere fået den første af to doser ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut mandag. Det svarer til 0,8 procent af den danske befolkning.
  • Fra næste uge er det forventningen, at der kommer 60.000 doser af vaccinen fra Pfizer og BioNTech til Danmark om ugen.
  • Flere vacciner er på vej. Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, ventes onsdag at sige god for en vaccine mod covid-19 fra selskabet Moderna.

Kilde: Statens Serum Institut, Ritzau

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet