Nu gælder det borgmesterstolen

Martin Leider Olsen stillede sidste år op til Folketinget. Nu er den 30-årige gymnasielærer socialdemokraternes bud på en afløser for borgmester Henrik Holmer i Vordingborg Kommune.

Ugens uundgåelige

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Tillykke med, at du er blevet valgt til spidskandidat. Hvorfor tror du, at det blev dig?

Da vores nuværende borgmester, Henrik Holmer, meddelte, at han ikke ønskede at genopstille, kom det bag på mange af os. Det satte gang i en proces, hvor det gjaldt om hurtigt at finde en ny borgmesterkandidat. Og jeg fik en masse tilkendegivelser om, at det, på baggrund af det resultat jeg havde leveret til folketingsvalget, var relevant, at jeg stillede op.

Det gjorde et meget stort indtryk på mig, og så er jeg født og opvokset i Vordingborg Kommune, så jeg valgte at tage udfordringen op. Jeg tror det handler om, at medlemmerne ønsker at se fremad, og de ønsker, at der skal nogle nye tider og noget frisk energi ind i Vordingborg Kommune.

Så det var ikke noget, du havde overvejet på forhånd?

Jeg havde diskuteret med kredsbestyrelsen, om jeg skulle opstille til kommunalvalget, og det var jeg sådan set kommet frem til, at jeg gerne ville. Men jeg havde ikke forestillet mig, at det ville blive som spidskandidat, for vi regnede jo med, at Henrik ville genopstille og var selvskreven.

Du blev valgt med et stort flertal til trods for, at du ingen erfaring har med kommunalpolitik, og at din modkandidat har siddet to perioder. Hvordan lykkedes det dig at overbevise dine partifæller om, at du ikke er for uerfaren?

Jeg tror og håber, at det arbejde, jeg lagde i forbindelse med folketingsvalgkampen, og de sager, jeg har kæmpet for i Vordingborg, har gjort, at mange har valgt at have tillid til, at jeg kan løfte opgaven. Henrik Holmers opgave har været at samle fire forskellige kommuner, og nu vil jeg gerne definere den opgave, der hedder, at nu skal vi fremad. Så det er det, jeg tror medlemmerne har givet opbakning til, og det er jeg meget stolt og ydmyg over.

Hvordan føles det at komme ind udefra og udkonkurrere en hærdet kommunalpolitiker?

Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at der en gang imellem kommer nogle friske indspark og nogle nye ideer ind både i Folketinget og i kommunalbestyrelserne. Og det er det, medlemmerne gav opbakning til. Det, der er vigtigt at sige om valget, er, at det var en rigtig god demokratisk proces, hvor vi var to forskellige profiler; Mette (Høgh Christensen, red.), der har noget erfaring, og mig, der var den unge. Men det er også vigtigt at sige, at Mette klart har tilkendegivet, at hun er med på holdet, og vi står fuldstændig samlet og nu er i gang med at organisere en valgkamp og lægge en politisk plan for, hvordan vi vil vinde det næste kommunalvalg.

Var du overrasket over resultatet?

Jeg var stolt over resultatet.

Hvordan bliver det at skulle efterfølge Henrik Holmer, som har siddet i 12 år, når han stopper?

Jeg har kæmpestor respekt for det arbejde, som Henrik Holmer har lagt først i Langebæk Kommune og nu den enorme opgave med at samle Vordingborg Kommune. Det er klart, at jeg skal følge efter en stor politisk profil. Men jeg er ikke Henrik Holmer, og jeg bliver ikke Henrik Holmer. Jeg er Martin Leider Olsen, og det er den profil, jeg vil lægge frem.

Men det er selvfølgelig klart, at den måde, som Henrik er gået til arbejdet, hvor han forsøger at samle frem for at splitte, er noget, der har været en stor inspiration for mig.

Har du helt lagt drømmen om en folketingskarriere på hylden?

Den er lagt på hylden ja.

Hvem er dit politiske forbillede?

Jeg har et billede af Thorvald Stauning hængende i min stue, og han er mit store politiske idol. Han er den politiker, der står som den ypperste socialdemokrat, men måske også som landsfaderen, der kunne holde sammen på tingene i en svær tid. Han repræsenterer det, der kendetegner Socialdemokratiet – nemlig hårdt arbejde.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet