Netværk dig opad

Det spiller en stor rolle at have de rigtige netværk, men kompetencerne skal også være i orden, mener ekspert. 

Karrierespring

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

 

Hvis du vil stige i graderne, skal du have et godt netværk. 

”Netværk spiller en vigtig rolle. Det gør dig opmærksom på, når der bliver slået stillinger op, og det er her, du selv kan melde ud, når du er klar til nye udfordringer,” siger ph.d. Christian Waldstrøm, forsker i ledelse og netværk på Aarhus School of Business, Aarhus Universitet, og forfatter til bogen Ledelse af Netværk. Han mener, at netværk er uundværlige for at få sparring.

”Som erfaren leder skal man have et større taktisk netværk, også uden for det område, man selv sidder med,” siger Christian Wald­strøm og forklarer, at det blandt andet kan ske gennem efteruddannelse:

”Når man køber en masteruddannelse, så køber man selvfølgelig uddannelsen og titlen, men også relationer til folk fra helt andre steder og arbejdsverdener.”

Netværk i hverdagen

Undersøgelser viser, at når en leder skal rekrutteres til en ny stilling, sker det i stor udstrækning gennem netværk og anbefalinger. For omkring halvdelen af alle ledere har netværket spillet en rolle i deres sidste jobskifte. Men selvom netværk er vigtige, kan de ikke i sig selv bane vejen til magt.

”Langt hen ad vejen handler det om, hvad du kan. Netværk kan ikke stå som en modsætning til at have kompetencer. Men hvis du kan noget, som ingen kan se, så nytter det omvendt heller ­ikke noget,” siger Christian Waldstrøm. 

Selv om netværk ofte bliver opfattet som en bevidst og strategisk handling, er det noget, som alle ledere bruger i hverdagen. 

”Som leder er alt, hvad man laver, netværk: Lige fra du skriver en mail, til du deltager i et møde, til du tilfældigvis ser en på gangen og falder i snak om et eller andet. Alt det er en del af at skabe eller vedligeholde relationer,” siger Christian Waldstrøm.

 

Arbejdsmarked

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet