Næsten 80 millioner mennesker i EU lever på randen af fattigdom

Hver sjette af EU’s 500 millioner borgere er i farezonen for at ryge ud i fattigdom. Men graden af armod varierer enormt fra den ene ende af unionen til den anden.   

Tema: Fattigdom

Af Redaktionen | [email protected]

Får du over 750 kroner udbetalt om måneden, bliver du ikke længere anset som fattig i Rumænien. Men får du 11.500 kroner om måneden i Luxembourg, er du stadig under fattigdomsgrænsen. De to beløb udgør 60 procent af den løn, som midtergruppen tjener i de to lande. Og det er den måde, som EU beregner fattigdom på. 

Går man efter de tal, betyder det, at over 15 procent af EU’s borgere lever i eller på randen af fattigdom. Det er knap 80 millioner ud af unionens 500 millioner indbyggere.

”Spørgsmålet er relativt. Det handler meget om, om man er fattig i forhold til sine naboer,” siger Fintan Farrell, der er leder af paraplyorganisationen European Anti-Poverty Network i Bruxelles.

”Der er helt sikkert nogle af de nyere EU-medlemmer som Bulgarien og Rumænien og også de baltiske lande, der har nogle meget betydelige problemer med ’rå’ fattigdom,” siger han, men understreger, at de mere velstillede lande som for eksempel Danmark også har deres at døje med.

”Systemerne er forholdsvis  robuste. Men vi ser, at fattigdom får folk til at blive mere isolerede her end i sydligere lande,” siger Fintan Farrell.

Mere end mad på bordet.

Fra EU-Kommissionens side understreger man, at det langtfra kun er ekstremtilfældene, man går efter.

“Der er selvfølgelig folk, som bor på gaden. Men det handler i høj grad også om dem, der ikke har råd til at sende deres børn med på skoleudflugt eller invitere gæster hjem til middag,” siger Anne Degrand Guillaud, der er koordinator i task forcen for EU's fattigdomsår 2010.

Der er markante problemer for de central- og østeuropæiske lande, hvor folk oftere bor i huse i dårlig stand uden bad og toilet. Flere mangler uddannelse og har svært ved at komme ud af arbejdsløshed. Og det generelle indkomstniveau er lavt. Men nogle grupper er udsatte, ligegyldigt hvor i unionen de befinder sig. For eksempel romaer, hjemløse og indvandrere – især dem uden gyldige papirer. Men også psykisk syge. Misbrugere. Enlige forældre. De 10 procent af europæerne, der bor i en husholdning, hvor ingen arbejder. Og børn, hvoraf 19 millioner i dag kan betegnes som fattige.

Samtidig er de såkaldte arbejdende fattige et problem for hele unionen. Otte procent af EU-borgerne er således på arbejdsmarkedet uden at kunne tjene nok til at opretholde et ordentligt liv. 

”Vi skal have folk til at forstå, at det ikke bare er luk­susfattigdom, men at der er 79 millioner mennesker, som dagligt kæmper en hård kamp for at få enderne til at mødes,” siger Fintan Farrell.

 

EU

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet