Når kultur kan kurere
Når kultur kan kurere

Langtidssygemeldinger forårsaget af stress fylder meget i statistikkerne, og det er dyrt for både stat og kommuner. Mindfulness har været en længe kendt og brugt metode hos de stressramte.
Men i Kolding har de måske fundet en ny løsning. Her har langtidssygemeldte med stress det seneste år kunnet deltage i ‘Kultur i arbejde’. Her er kulturen en aktiv del af helbredelsen, når de sygemeldte i løbet af ni uger er på museum, musikskole og bibliotek.
Symptomerne på depression og angst bliver også mindre.
Indsatsen startede på kunstmuseet Trapholt, der har udarbejdet metoden siden 2013 med det første pilotprojekt med Kolding Kommune.
- Et museum er faktisk en forskningsinstitution, og der findes ikke noget data på området, så det vil vi gerne lave med det her, siger Trapholts direktør, Karen Grøn.
- Hvad gør det her ved folk? Hvad vil oplevelsen sige? Folk oplever at sanse sig selv og blive opmærksomme på de følelser, kunsten vækker i dem, når museet giver dem redskaberne til at mærke sanserne. Og deltagerne lærer desuden at kommunikere gennem værkerne.
Hun har selv været med fra starten, og det understreger forskningen som en del af museets dna, mener hun. Ligesom forskning er en del af Trapholts dna, er kunst og design en del af Koldings, og med byens slogan, ‘Sammen designer vi livet’, er samarbejdet oplagt.
Og interviews med deltagerne før, under og efter projektet taler deres tydelige sprog.
Det siger deltagerne:
'I stedet for at ligge hjemme på sofaen, fordi jeg havde det, som jeg havde det, så havde jeg noget at skulle hen til. Noget, som var sjovt, spændende, nyt. Ellers så var jeg nok blevet hjemme og ikke kommet ud den dag. Det har været dejligt at møde andre. Også ud fra den sammenhæng, at man har noget fælles at gå ud fra - det kulturelle, og at vi er sygemeldte.'
'Der er ikke fokus på, at vi er syge eller sygemeldte, men at vi er her ud fra et ønske om at få det bedre. Vi ser på noget kultur, vi lytter, vi tegner. Og så er det noget, vi kan tale om. Det er godt, at vi taler om det, der berører os, men også, at der er andre ting, så vi kan komme lidt væk fra det, der gør, at man nogle gange kører lidt i ring med sig selv.'
'Jeg var på Trapholt her forleden og følte, det var mit sted nu. Og det havde jeg aldrig troet om Trapholt. Aldrig. Men fordi vi var der selv, vi fordybede os, lærte at se på billederne og så videre. Lige pludselig så betød det noget. Det er et sted, jeg gerne vil komme mere.'
'Jeg har set det som en måde at socialisere på - at jeg har glædet mig til at skulle afsted. At jeg så oven i købet er blevet beriget med en masse nye venskaber, det er jo så fedt. Nogle af dem har jeg næsten fortalt mere, end jeg har fortalt til mine veninder, for vi har været i samme båd. Det har beriget mig med en masse smukke ting, hver gang man er kommet afsted. Det har også været en krammer til mig selv og vist, at jeg jo godt kan komme afsted de her et par gange i ugen og være her til tiden og klare det.'
'(Man) Kommer lidt ud af sin comfortzone og bliver tvunget til at tænke lidt anderledes med nogle ting. Det synes jeg, dette her har givet. Jeg oplevede det, ved at jeg nede på Trapholt havde tendens til at søge billeder, ting, jeg kunne relatere til, hvordan jeg selv havde det. Det var de ting, der tiltrak mig. Og jeg kunne se mig selv lidt i det. Hvor jeg så kunne tale med en anden, der så på tingene på en helt anden måde. En som ikke var inde og pille sig selv i navlen, hvis man kan sige det på den måde, men så det på en anden måde. Man blev ligesom tvunget til at se tingene lidt anderledes. Og det synes jeg egentlig var rart.'
- Det har en meget positiv indflydelse på deltagernes livskvalitet. Det kan vi se på tilbagemeldingerne, og deres egen vurderede arbejdsevne stiger markant. Symptomerne på depression og angst bliver også mindre, fortæller forsker ved Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, Nicolai Ladegaard, der er følgeforsker på projektet.
Politisk behov
I Danmark er der omkring 35.000 sygemeldte borgere med en psykisk lidelse, og stress er den største årsag til depression og angstlidelser. Det er også et kendt faktum, at personer med sindslidelser lever kortere.
Kolding står overfor, at cirka 40 pct. af de langtidssygemeldte er ramt af en sindslidelse, og det tal er stigende.
- Derfor har vi ønsket at sætte ind med en kvalificeret, helhjertet indsats for fremtiden. Med et bedre tilbud vil vi give målgruppen redskaber til at håndtere hverdagen på trods af den mentale ubalance, siger teamleder på Kolding Jobcenter, Yvonne Steilman Therkelsen.
Som led i udviklingen af tilbuddet har det været afprøvet på borgere uden for målgruppen, da det er et delikat område at arbejde med stressramte, siger Karen Grøn.
- Det er jo meget følsomt at røre ved folk i den situation på den her måde. Man kan ikke eksperimentere med meget syge mennesker, så derfor har vi haft et pilotforløb med 120 sosustuderende fra Kolding og Fredericia i 2017, fortæller direktøren.
Det er jo meget følsomt at røre ved folk i den situation på den her måde. Man kan ikke eksperimentere med meget syge mennesker.
Kommunen har et politisk behov for at få folk i arbejde, og derfor har den fra starten vist stor interesse for projektet, siden museet indledte dialogen.
Konkret løber de tre spor over ni uger, hvor borgerne er tre uger hvert sted. På musikskolen starter forløbet med en fællessang, inden genrerne gennemgås fra barok over renæssancen til wienerklassisk. På biblioteket læser en fast læseguide højt fra noveller eller digte, inden kursisterne diskuterer, undres, snakker eller bare lytter til input.
Det laver deltagerne i de ni uger
Kolding Musikskole: teoretisk musikforståelse, indblik i værkernes stemninger og en fælles koncertoplevelse.
Kolding Bibliotekerne: guidet fælleslæsning af noveller og digte, samt erfaringsudveksling af teksterne.
Kunstmuseet Trapholt: mindful kunstoplevelse, som fokuserer på både vejrtrækningsøvelser, fordybelse og blindtegning.
Og det sidste foregår altså på Trapholt. I de fredelige rammer ned til Kolding Fjord, omgivet af natur og med Arne Jacobsens sommerhus som nabo. Her sidder kursisterne fx og fordyber sig foran et kunstværk i længere tid og mærker, hvad det vækker. De lærer at blindtegne og overføre oplevelsen fra syn til hånd, og til sidst formidler de deres oplevelser ved at lave små udstillinger.
Gevinst for alle
International forskning med at arbejde med stress på denne måde er temmelig entydig. Både i Sverige og USA opnår man samme gode resultater. I Skåne øges troen på egen livsduelighed og følelsen af at være nærmere arbejdsmarkedet markant med kultur på recept. På University of Wisconsin fortæller forsker i psykologi Carol Ryff:
- Regelmæssig brug/doser af kunst og kultur har en betydning for vores psykiske velbefindende. Ved scleroseramte, der løbende bruger kunst og kultur, bremses udviklingen af sygdommen.
En ny WHO-rapport fra november, hvor man samler 3.000 forskningsresultater, kommer frem til samme konklusion. Den viser, at kultur har positiv indvirkning på alt fra fødselsdepressioner, patienter i respirator og børn udsat for misbrug. Men altså også personer med psykiske lidelser. Musik kan fx nedsætte hjerterytmen og blodtrykket, og stuer indrettet med kunst og farver kan gøre patienter mindre udadreagerende.
Her er der også set på virkningen over for personer med fx demens eller diabetes. Det at lytte til musik kan påvirke blodsukker- og hæmoglobinniveauet, så det bliver mere stabilt, og hos demensramte kan det have positiv effekt på de kognitive evner.
Somatisk sygdom som kræfts bivirkninger kan også nedsættes, da patienter fx bliver mindre døsige og oplever mindre nedsat appetit.
Jeg var på Trapholt forleden og følte, at det var mit sted nu. Det havde jeg aldrig troet om Trapholt. Aldrig.
Tilbage i Danmark er Koldings fokus at få folk tilbage i arbejde, mens museets fokus er forholdet mellem sansning og trivsel, og forskerens er, hvordan det har indflydelse på sundhed og funktionsniveau. Og det tyder altså på, at der er gevinst for alle med projektet. I hvert fald ser de foreløbige resultater lovende ud, fortæller Nicolai Ladegaard.
- Deltagerne giver ovenud positive tilbagemeldinger, de er meget positive over for det her tilbud. Det, de peger på, er, at det har hjulpet dem i gang. De udsættes så at sige for et positivt pres, siger forskeren.
Foreløbig er der et år tilbage med projektet i Kolding, inden de endelige konklusioner kan drages. Hvis de er gode, kan de spredes ud og måske også bruges præventivt eller hos helt andre målgrupper som fx skolebørn. Her er Trapholt også allerede i gang med det nye tilbud Øjenåbner til skoler i Kolding.
Målgruppe
Ny-sygemeldte borgere, der ikke har været sygemeldt i mere end tre måneder med belastningsreaktion (angst), stress og/eller let til moderat depression.
Primært sygedagpenge- og jobafklaringsborgere, sekundært kontanthjælpsmodtagere og ressourceforløbsborgere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.