Multimedieskatten er en våd fuser

Trods omfattende protester trådte den nye multimedieskat i kraft ved årsskiftet. Nu venter opgaven med at administrere den, hvilket tegner til at blive dyrt og besværligt.

Økonomi

Af Mia Tang | [email protected]

Fremover skal medarbejdere betale en årlig multimedieskat på 3000 kroner, hvis de har arbejdsgiverbetalt telefon, computer, internet eller lignende. Men ifølge KL og mange kommuner giver ordningen et fleksibilitetsproblem. Medarbejderne kan underskrive en tro og love-erklæring om kun at benytte udstyret i arbejdsøjemed, men ikke alle kan omfattes, og kommunerne skal med stikprøvekontrol godtgøre, at reglerne overholdes. 

Dette er dog lettere sagt end gjort, så i Svendborg tager sundhedsplejerskerne eksempelvis ikke længere direkte på hjemmebesøg. For at undgå beskatning henter de først en computer på rådhuset, hvilket koster arbejdstid og øget kørselsgodtgørelse. Ydermere kommer kommunerne til at gennemgå kilometerlange opkaldslister fra telefoner, og KL tager skarp afstand til de nye regler. 

”De underminerer idéen om fleksibilitet. De er uoverskuelige og dyre at administrere, og de lægger kæmpe sten i vejen for fremtidige forsøg på at effektivisere arbejdsgange,” siger chefkonsulent Flemming Heilberg. Samme kritik kommer fra kommunerne.

”Det er jo ejendommeligt, at regeringen, der ønsker et mere fleksibelt arbejdsmarked, indfører disse straf-afgifter, når nu arbejdsgiverne giver mulighed for en mere fleksibel opgaveløsning gennem hjem­mearbejdspladser mv.,” siger Dragørs borgmester, Allan Holst (S). 

Ikke råd til kompensation

Selv om kommunerne kan vælge at kompensere de ansatte, melder blandt andet Dragør, Svendborg, Vordingborg, Vejen og Køge hus forbi med henvisning til, at de ikke har råd. Vesthimmerland vil kompensere nogle få, og Gribskov sine skolelærere på grund af disses hjemmepc’er. 

Alle er dog enige om, at multimedieskatten kun er til besvær. 

”Jeg synes, at regeringen burde havde droppet den, og bare gjort de andre skattelettelser mindre. Det her er noget bøvl,” siger Vejens borgmester, Egon Fræhr (V). 

De Radikales finansordfører Morten Østergaard har nu bedt regeringen om at forklare, hvordan multimedieskatten spiller sammen med ønsket om at nedbringe mængden af overflødig administration. 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet