Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholdte traditionen tro nytårsdag sin nytårstale. Her kiggede statsministeren både tilbage på året, der er gået, og frem mod de politiske initiativer, han vil igangsætte i 2017. Som noget nyt blev nytårstalen leveret live, og Lars Løkke havde valgt at tale fra Statsministeriet, noget som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt også gjorde.
Foto: Melissa Hjerrild / Polfoto
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholdte traditionen tro nytårsdag sin nytårstale. Her kiggede statsministeren både tilbage på året, der er gået, og frem mod de politiske initiativer, han vil igangsætte i 2017. Som noget nyt blev nytårstalen leveret live, og Lars Løkke havde valgt at tale fra Statsministeriet, noget som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt også gjorde. Foto: Melissa Hjerrild / Polfoto

Mere frihed til offentligt ansatte

Mere frihed til kommunerne og en udflytning af statslige arbejdspladser var blandt de ting, Lars Løkke Rasmussen fokuserede på i årets nytårstale. Kommunen har her samlet talens vigtigste pointer om det kommunale Danmark.

Løkkes nytårstale

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Det er altid dejligt at mindes, hvor godt alting var i gamle dage. Også når man er Lars Løkke Rasmussen. Derfor startede han også i år sin nytårstale med at fortælle om, hvor dejligt det er at se Matador. Hvorefter han kom med en slet skjult opfordring til danskerne om ikke at dvæle ved fortiden.

Fremdrift er til gengæld sagen.

- De, der kun ser den gamle verden, går ned. Som Damernes Magasin, sagde statsministeren.

Udflytning af flere statslige arbejdspladser

Tendensen, hvor mere og mere flyttes væk fra udkantsområderne, er ifølge statsministeren gammeldags – og bør derfor vendes.

- Derfor giver vi kommunerne større frihed til skabe liv både på landet og i byerne, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Mange statslige arbejdspladser er allerede på regeringens initiativ flyttet ud af København. En udvikling, som regeringen gerne vil fortsætte:

- Og derfor flytter vi tusindvis af statslige arbejdspladser fra Hovedstaden til de andre regioner. En udflytning eller en indflytning, alt efter hvor man står. Og når de er på plads, vil vi foreslå at flytte flere, bebudede statsministeren.

”De offentligt ansatte skal have større frihed til at gøre det, de brænder for: Bruge deres faglighed. Hjælpe andre mennesker.”

Bonus til langtidsledige

Udflytningen skal sikre mere vækst i landområderne, så alle, med statsministerens ord, bliver fremtidens vindere.

Fremtidens vindere skal også skabes ved at flere kommer i arbejde. Regeringen vil derfor give en ekstra bonus til dem, der efter flere års ledighed kommer i arbejde.

- Hvis vi hjælper flere væk fra kontanthjælp og ind i arbejde. Så kan de, der arbejder, få en skattelettelse. Så det bedre kan betale sig at arbejde. Så endnu flere ledige rækker ud efter de job, som ellers er besat af udlændinge, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han lagde samtidigt op til, at der i fremtiden skal bruges færre penge på asylcentre i Danmark og varslede mellem linjerne en ny 2025-plan:

- I det nye år vil regeringen fremlægge forslag til, hvordan vi kan føre Danmark – hele Danmark – trygt ind i fremtiden.

Mindre kontrol og færre regler

Sidst men ikke mindst satte statsministeren fokus på de offentligt ansatte i Danmark:

- Vi har masser af offentligt ansatte med stor faglighed og kæmpe engagement. Begge dele skal de kunne bruge endnu bedre. En af vejene er dygtige ledere. Som kan motivere. Sætte en klar retning. En anden vej er færre regler. Mindre kontrol.

Derfor vil regeringen i det nye år se på, hvordan man skaber mere frihed i det kommunale Danmark:

- De offentligt ansatte skal have større frihed til at gøre det, de brænder for: Bruge deres faglighed. Hjælpe andre mennesker.

Statsministerens nytårstale

  • Den første gang, en dansk statsminister holdt nytårstale, var i 1940. Da opfordrede socialdemokraten Thorvald Stauning i skyggen af Anden Verdenskrig danskerne til at holde fast i fællesskabet.
  • Efter krigen blev det en fast tradition, at statsministeren holdt nytårstale til danskerne. I 1961 blev talen for første gang vist på tv.
  • Nytårstalen giver statsministeren en sjælden mulighed for at tale uimodsagt til en stor del af nationen i 15 minutter.
  • Talen blev sendt live klokken 18 på begge landsdækkende tv-stationer.

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet