Mentorrollen kan give både netværk og inspiration

Erfarne rollemodeller kan få udviklet egne ledelseskompetencer som mentorer for ledere, der står midt i en forandringsproces og har brug for vejledning.

Rollemodel

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Et samarbejde mellem en mentor og en mentee er mere end blot en lærer-elev-relation, mener Kirsten M. Poulsen, som er direktør og managementkonsulent i konsulentvirksomheden KMP+.

”Når det fungerer, så lærer begge parter noget både personligt og professionelt. Rollen som mentor giver både netværk og inspiration,” siger Kirsten M. Poulsen. 

Inden man starter en mentorordning, skal man overveje, hvad udbyttet skal blive.

”Først skal du finde ud af, hvad formålet med mentorordningen er, og så skal både mentorer og mentees udvælges nøje: De bliver ikke kun rollemodeller for hinanden, men også for resten af organisationen,” siger hun. 

Talentspotter og coach

I mentorprogrammer sætter en erfaren leder sin viden og person i spil over for en mindre erfaren leder. 

”I enhver forandringsproces er det godt at have en dialog med en fortrolig sparringspartner. En mentor har ikke svar på alt og skal ikke have det. Men man skal kunne lytte, sætte sig ind i dilemmaer og hjælpe,” siger Kirsten M. Poulsen, som mener, at mentorrollen er god til at styrke lederrollen. 

”I den moderne lederrolle får du ikke respekt for bare at bruge din positionsmagt. Du er nødt til at være en god talentspotter og coach. Det træner du som mentor. Desuden styrker du din selvindsigt og evne til at identificere, hvad der motiverer andre,” siger Kirsten M. Poulsen. 

Og man skal ikke nødvendigvis være gammel og gråhåret for at blive mentor. Kirsten M. Poulsen har eksempler på tilfælde, hvor mentoren var den yngste, men havde mest erfaring. 

”Du kan godt være 30 år og mentor for en på 50, hvis det giver mening i den konkrete situation,” siger hun.  

 

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet