Statsministeren har været flankeret af rigspolitichef Thorkild Fogde på snart utallige pressemøder i Statsministeriet, hvor tonen er blevet hårdere og beskeden klarere: Hold afstand.
Statsministeren har været flankeret af rigspolitichef Thorkild Fogde på snart utallige pressemøder i Statsministeriet, hvor tonen er blevet hårdere og beskeden klarere: Hold afstand.
Philip Davali, Ritzau Scanpix

Manden i blåt bag Mette

På rekordtid er rigspolitichef Thorkild Fogde blevet kastet ud i sit livs opgave: At holde danskerne hjemme. Og det er efter en måned i jobbet.

coronasherif

Af Iben Sørensen | [email protected]

Det er ikke mere end en måned siden, Justitsministeriet kunne meddele, at man havde ansat en ny rigspolitichef. Thorkild Fogde var hans navn. Måske kender du ham efterhånden. Han er nemlig den, som gang på gang har bedt os om at blive hjemme og trodse solens lokkende stråler i større forsamlinger.

Han havde ikke mere end lige sat sig for bordenden 1. marts, inden han blev kastet ud i den største krise i mands minde: coronakrisen.

Pressemøde efter pressemøde står 54-årige Thorkild Fogde ved siden af statsminister Mette Frederiksen (S), svarer på vores spørgsmål og taler med store bogstaver: Bliv hjemme, siger han. Hold afstand, siger han. Pas på hinanden, siger han. Og danskerne retter ind. I hvert fald lader et decideret udgangsforbud vente på sig indtil videre.

På nogle af de første pressemøder havde han jakkesæt på. Nu er det skiftet ud med den politilyseblå skjorte, for beskeden er alvorlig, og 'afstand' er måske blevet et af hans mest brugte ord.

- Jeg er nødt til at sige det for alvor nu, for det er alvorligt. Man skal ikke samles - heller ikke udenfor - i den nuværende situation. Smitten spreder sig i samfundet, og vi er nødt til at insistere på, at befolkningen tager det alvorligt. Hold to meters afstand fra personer, som du ikke deler husstand med, har han blandt andet sagt.

Blå bog

Født 18. juli 1965 i Nørre Nissum

Uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet, 1991

2020-nu            Rigspolitichef

2017-2020   Direktør, kriminalforsorgen

2013-2017     Politidirektør, Københavns Politi

2012-2013     Politidirektør, Rigspolitiet

2009-2011     Politidirektør, Nordsjællands Politi

2004-2009     Afdelingschef, Justitsministeriet

Kilde: Justitsministeriet

Fortid i Kriminalforsorgen

Han står ofte bag ved eller ved siden af statsministeren sammen med en række andre personer, som ingen eller i hvert fald meget få danskere kendte navnene på for en måned siden. Det gør vi nu.

Thorkild Fogde kom til Rigspolitiet efter tre år som direktør i Kriminalforsorgen, og han tog over efter dansk politis grand old man Jens Henrik Højbjerg.

Både fra sin tid som politidirektør i København og for Kriminalforsorgen er han vant til mediernes søgelys. Dengang stod Københavns Politi over for ansættelsesstop og skulle skære 200 ansatte over to år, og Kriminalforsorgen havde ry for sit dårlige arbejdsmiljø blandt fængselsbetjente. Det skyldes blandt andet en faktisk god nyhed: Kriminaliteten er faldende. Til gengæld bliver den hårdere.

I 2018 sagde han i et interview med Kristeligt Dagblad, at et opgør med parallelsamfund og ghettoer er vigtigt, for fængslerne påvirkes af de forskydninger, der er i samfundet.

- Der er en forrået gruppe af bandekriminelle og radikaliserede, som ikke ønsker at tage værdierne i samfundet til sig. De ønsker ikke dialog med personalet. De vil fjerne sig fra os, sagde han til avisen.

Lige nu er Thorkild Fogeds opgave en anden. Han skal være med til at hindre coronavirusset i at sprede sig i Danmark med en fart, som vi ser i Spanien og Italien. Han skal holde os sikre.

Hans Facebook-profil afslører, at han kan lide at løbe. Han kan også godt lide vintergækker og rejser. Men allerbedst kan han lide sommeren. Og når den kommer, er verden forhåbentlig tættere på normal igen.

Navne

Tilmeld dig nyhedsbrevet