De to gør sig umage for at fremstå som et samlet formandskab, og de fem valgpunkter præsenteres som et nøje indstuderet teaterstykke, hvor Løkke og Jensen igen og igen afløser hinanden på cue.
Foto: Jakob Ehrbahn / Polfoto
De to gør sig umage for at fremstå som et samlet formandskab, og de fem valgpunkter præsenteres som et nøje indstuderet teaterstykke, hvor Løkke og Jensen igen og igen afløser hinanden på cue. Foto: Jakob Ehrbahn / Polfoto

Makkere på mission

V-formandskabet er på landsturné. Vælgerne skal overbevises om, at partiet er det rette til at lede Danmark, og partisoldaterne skal overbevises om, at Løkke-Jensen er fremtiden. Men kan en flok østjyder overhovedet komme op at ringe over et formandskab og fem valgpunkter?

Skanderborg

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Der er tilsyneladende to slags mennesker i Skanderborg: Dem i dynejakker og fleece og dem i Venstre-uniform – mænd i skjorte, gerne slips og enten jakke eller sweater, og kvinder i kjole, høje hæle og blazer. Fordelingen er cirka 50/50 mellem uniform og dynejakke. Det er den i hvert fald på Capri i Skanderborg den novemberaften, Venstre inviterede til åbent møde med formandskabet – Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

Nu er det valgkampen, det gælder, og dynejakkerne skal overbevises om Venstres fortræffeligheder, mens dem i uniform skal huskes på, at de skal bakke op om formandskabet.

Anders Vindfeldt-Bottke på 19 er en af partiets unge løver fra VU. Uniformen er ved at være på plads med lyseblå skjorte, jakke og tilbagestrøget lyst hår. Han er helt afklaret om, at i VU bakker de op om deres formand – et mantra, som har lydt igen og igen efter forsommerens stormvejr i partiet, hvor Skanderborgs lokalforening blandt mange andre bad om en ny formand. Men hos Anders Windfeldt Bottke er der ingen tvivl, og derfor gentager han sommerens ekko:

- Vi bakker op om vores formand.

Marianne Storm fra Virring er en af dem i dynejakke. Hun skal overbevises. Ved sidste valg stemte hun ikke på Venstre, men hun mener godt, hun måske en dag kunne finde på det. Med sig har hun sin datter, den 17-årige Marie. De er her for at høre, hvordan Venstre vil styre landet, hvis de får magten tilbage, og hvilke værdier de går til valg på.

- Det er noget andet at høre det end at sætte sig til at læse op på det, forklarer hun.

Rundkredspædagogik

Inde i salen hersker der ingen tvivl om, at valgkampen er skudt i gang. Træbeklædningen på væggene bliver næsten usynlig i virvaret af bannere med det nye slogan ‘For fremtiden’- et budskab, der skal bære partiet gennem valgkampen og er helt centralt i den tale, formandskabet holder for forsamlingen.

Til daglig er det Skanderborg Festivalen, Smukfest, som hører hjemme her på Capri, men alle tegn på rockmusik og bøgeskov er blæst med blå vinde udaf vinduet for en aften.

I stedet for at bruge rummets store velbelyste scene er et kvadrat af gulvet holdt frit til de to formænd, og rundt-om står stole til de 250 tilhørere. Her skal man sidde i rundkreds, og Løkke og Jensen er i centrum.

- Vi ved, vi er på vej mod et folketingsvalg, indleder Lars Løkke Rasmussen, mens han langsomt drejer rundt om sig selv, så han kan se vælgerne i øjnene.

- Om højst 304 dage er der valg, og så skal vi have nøglerne igen.

Der er stille i salen længe nok til, at man ikke er i tvivl om, at han havde forventet en reaktion. Han drejer lidt mere rundtom sig selv, og en kaffekop i den anden ende af lokalet klirrer. Der er stille, og formanden forsøger sig igen.

- Så skal vi have nøglerne tilbage. For det var det, jeg sagde til Helle Thorning-
Schmidt, da hun overtog Statsministeriet: ‘De er kun til låns.’

Ping-pong-teater

Og så starter et indstuderet teaterstykke, hvor de to præsenterer de fem punkter, partiet vil gå til valg på - et ping-pong-spil, der skal understøtte, at her er tale om et samlet formandskab. På cue afløses den ene taler af den anden, når sloganet ‘For fremtiden’ kommer på banen. Det her skal ikke være Løkke-show, men et samlet Venstre, der går til valg. For fremtiden.

- Der er 35.000 østarbejdere i Danmark, som tager ufaglærte job. Og der er 35.000 kontanthjælpsmodtagere, hvis eneste problem er, at de ikke kan få sig et arbejde. Jeg siger ikke, det er et problem, at østarbejderne er her, for jeg tror, at hvis ikke de var her, ville det stå meget værre til. Men for fremtiden skal det kunne betale sig for danskerne at tage de job, slår Kristian Jensen fast og afløses af Løkke, som vil have flere private arbejdspladser for fremtiden, og dermed sender han bolden tilbage til Jensen, der konstaterer, at Danmark skal være mere åbent, men kun for dem, der vil og kan.

- Hvis de indvandrere, der kommer fra ikke-vestlige lande bidrog lige så meget, som de fra vestlige lande gør, kunne Danmark spare 17,8 milliarder kroner. Så er de beløb, som de har skændtes om til finanslovsforhandlingerne de sidste dage, jo peanuts ved siden af.

- Så for fremtiden skal Danmark være åbent – men kun for dem, der kan og vil.

Da Løkke slår fast, at der for fremtiden skal være mere tryghed i Danmark – væk med retsforbeholdet og ned med den kriminelle lavalder – høster han endelig den reaktion, han havde håbet allerede ville komme i begyndelsen af talen. Jensen må vente på at komme til, mens klapsalverne fra salen klinger ud. Og da han får lov, følger han op med, at Danmark skal have et bedre sygehusvæsen. Også det budskab får klapsalver fra tilhørerne. Nu er der kontakt.

- Højere Lars, råbte en tilskuer, som ikke kan høre, hvad Løkke siger.

- Jeg er ikke højere, råber formanden igen.

Bemærkningen sender et regulært latterbrøl igennem forsamlingen.

Mission fuldført

Efter en tale, der til forveksling lignede den, formandskabet holdt på Venstres landsmøde i oktober gives ordet videre til salen, der spørger ind til både salg af offentlige løsninger, opgør med regeltyranni og randzonetilladelser.

Hvis ikke kernevælgere og medlemmer var overbeviste om projektet før, så er de det nu. Det er et samlet Venstre, der er på vej til valg. De kan ero-bre Statsministeriet tilbage.

Og det er ikke kun venstreuniformerne, der klapper højlydt, når angreb på regeringen fra sal og formænd sendes ud i rummet. Også dynejakkerne er med - for mere tryghed og bedre sygehusvæsen, hvem vil ikke have det?

Så må fremtiden vise, om det blot er et øjebliks venstre-kådhed i en mørk skov i Skanderborg i november eller om opbakningen kan holde helt til valget - hvornår det så end kommer.

 

På Danmarksturne

  • De seneste måneder har Venstres formand og næstformand, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, været på Danmarksturné rundt i landets ti storkredse for at mødes med lokalforeninger og vælgere.
  • Turneen slutter på Bornholm i uge 47.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet