Mad-besparelser truer børn og ældres sundhed

Halvdelen af landets kommuner planlægger besparelser på køkkenområdet. Det vil skade kvaliteten af mad til børn, ældre og syge, advarer Kost & Ernæringsforbundet.

Økonomi

Af Redaktionen | [email protected]

 

De fleste kommuner har inden for de sidste tre år sparet på de kommunale køkkener, der leverer mad til ældre, syge og børn i institutioner. Og næste år planlægger halvdelen af landets kommuner endnu en sparerunde. Det viser en undersøgelse, som Kost & Ernæringsforbundet har lavet.

”De besparelser, der lægges op til nu, kommer til at gå ud over borgere, som ikke kan forsvare sig selv. De har et krav på sund mad af høj kvalitet, og det bliver rigtig vanskeligt at leve op til det mål,” siger forbundets formand Githa Parry.

Af undersøgelsen fremgår det, at omkring 80 procent af alle de kommuner, der skal spare, vurderer, at det vil betyde en forringet kvalitet af den mad, de kan tilbyde. Samtidig står det også klart, at knap halvdelen af kommunerne, der skal spare, blandt andet vil gøre det ved at afskedige personale. Det mener Githa Parry vil gøre det svært for kommunernes at sikre borgernes sundhed.

”Når der bliver afskediget ernæringsfagligt personale og skåret i indkøbsbudgetterne, så kan det mærkes direkte hos de borgere, der modtager maden. Det bekymrer mig rigtig meget, og jeg kan slet ikke få det til at hænge sammen med det ansvar, kommunerne fik med forebyggelse og sundhedsfremme i forbindelse med kommunalreformen,” siger hun.

Gerne private alternativer

Uden at have set undersøgelsen erkender formanden for KL’s social- og sundhedsudvalg, Anny Winther (V), at også køkkenområdet sandsynligvis vil blive ramt af besparelser. Men hun mener ikke nødvendigvis, at det vil gå ud over kvaliteten af den mad, der vil blive leveret.

”Det kan sagtens være, at der er andre aktører end kommunerne selv, der kan være bedre til at producere den mad, der leveres. Men det gælder så om at have nogle ansatte i kommunen, der er gode til mad og ernæring, så vi kan stille de rigtige krav til de, der leverer maden,” siger Anny Winther.

 

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet