Opslaget fra Gladsaxe Bibliotek, som gik viralt.
Opslaget fra Gladsaxe Bibliotek, som gik viralt.

Lorte med blæsten: Bibliotek jubler over viral bogleg

En opfordring til at lave sjov med bogtitler har spredt sig som en steppebrand på de sociale medier. Gladsaxe Bibliotekerne står bag og håber, at det kan få folk til at se biblioteker som sjove kulturinstitutioner.

Ordleg

Af Johannes Lange Baunsgaard | [email protected]

Det er ikke hver dag, at man ser biblioteker opfordre folk til at ødelægge bøger. Men det var ikke desto mindre, hvad Gladsaxe Bibliotekerne gjorde i denne uge, da de i et Facebook-opslag bad deres følgere om at ‘ødelægge’ litteratur ved at ændre ét bogstav i en bogs titel. Det kom der nye titler ud af som eksempelvis: “Vredens Duer” og “Den Afrikanske Tarm”.

Opslaget blev enormt populært på Facebook. Inden der var gået et døgn, var det blevet delt næsten 700 gange med over 2.300 kommentarer. Samtidig har andre på Twitter ladet sig inspirere til at ændre på filmtitler med hashtagget #ødelæg1filmmed1bogstav.

I Gladsaxe har Stine Bang Iversen, der til dagligt arbejder med sociale medier og grafik på biblioteket, svært ved at få armene ned over folks reaktion.          

Hvordan kom I på idéen til opslaget?

Jeg er medlem af bibliotekets SoMe-gruppe, og en af mine kolleger havde set lignende opslag på engelske sider. Hun fortalte os om det, og alle syntes, at det kunne være sjovt at gøre det på dansk. Så prøvede vi at sende opslaget afsted på Facebook.

Hvorfor gjorde I det?

Vi taler meget om, hvordan man kan engagere folk og få dem til at snakke om litteratur på sociale medier. Med det her opslag har vi forsøgt at få interaktion på vores side. Folk skal prøve at være sjove og kreative, samtidig med at de kan dele ud af de bøger, de kender og har læst. Sådan et opslag er jo hurtigt og let for andre at gå ind og kommentere på, hvilket også var vores mål.  

Havde I forventet, at det ville gå viralt?

Vi havde tænkt, at der godt kunne være nogle, som ville kommentere på det. Men vi kunne slet ikke have forestillet os, at det ville tage fart på den måde! Det er utroligt, hvilken fantasi og kreativitet folk har.

Har du nogle favoritter fra tråden?

Der var mange gode! Jeg så en, der hed “B.S. I Love You”, som jeg synes var lidt sød og ret sjov. Der var også en, der havde ændret “Dyrekirkegården” til “Myrekirkegården”. Den er jeg stadig helt vild med.  

Vil I bruge opslag som denne fremover?

Ja, det tror jeg. Det hele er gået meget hurtigt, men vi er allerede begyndt at se lidt fremad. Vi vil gerne fortsætte med at have fokus på litteratur og kigger på nye lege til de sociale medier. Der var for eksempel en i tråden til opslaget, der foreslog, at man kunne dele ord i stedet for at ændre bogstaver. Det kunne være sjovt at se, hvad folk fandt på der. Men det har også fået sit eget liv på steder som Twitter, hvilket også er dejligt og spændende. Dog tror jeg, at vi holder os til bøgerne.

Hvad tror du, det kan det have af betydning for jeres bibliotek?

Jeg tror, at det kan være med til at vise folk, at bibliotekerne rundt i hele landet også er sjove og laver spændende ting på de sociale medier. Vi har set en 9. klasse, der har fyldt hele deres tavle med nye titler i en dansktime lagt dem op på vores Facebook-side. Det er jo super fedt at se, at man kan være med til at inspirere andre til at lege med ordene og snakke om litteratur. Vores største nervøsitet er, at folk ikke ved, hvad vi tilbyder på bibliotekerne. Derfor er sådan et opslag forhåbentligt med til at åbne nogens øjne for alt det, vi kan. 

Se bibliotekets Facebook-opslag neden for:

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet