Lokalpolitiske levemænd forsøder juletiden

Ægte kommunalt storhedsvanvid lagde spiren til dette års satiriske julekalender på DR2, Jul i Kommunen, fortæller idémændene bag serien.

Julekalender

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

En borgmester med store armbevægelser, som er blevet sat i verden for at gøre det hele lidt sjovere. Han er større end systemet og fyrer den jævnligt af på skatteborgernes regning. En slidt kommunaldirektør med flossede nerver, som altid siger de kedelige ting. Han er borgmesterens omvandrende samvittighed, for ’beslutninger skal jo egentlig igennem byrådet’. En økonomidirektør, der er gået på 'orlov'. På hans kontor står kun et virvar af tomme vodkaflasker og bugnende arkivmapper tilbage. Et byråd, der godkender alle borgmesterens brillante byfornyende idéer. Der må jo være nogle andre, der tager sig af det kedelige med at få regnestykket til at gå op.

Det er de karakterer, man møder på Givsted Rådhus og dermed i årets voksenjulekalender på DR2, Jul i Kommunen.

Ud af støvet

Den er bygget på virkelighedens kommunale regenter, og hvordan de gør lokalpolitik til god underholdning. Næsten for god, fortæller de to manuskriptforfattere og instruktører, Kalle Bjerkø og Jesper Rofeldt.

”Hvis man nævner Peter Brixtofte (V) eller byrådsmedlemmet Anders Møller (V) fra Køge, der kiggede ind til pigerne i svømmehallen, så er der jo masser af sjove og farverige karakterer,” siger Jesper Rofeldt.

Udfordringen har faktisk været at lave noget, der kunne være lige så sjovt som virkeligheden, uden at det blev karikeret.

”Hvis vi havde ladet vores borgmester glo ind til pigerne i svømmehallen, så havde seerne tænkt: ’Nej det ville han da aldrig gøre i virkeligheden’,” siger Jesper Rofeldt.

Fra Angora til Lyngby

Kalle Bjerkø og Jesper Rofeldt har tidligere  arbejdet sammen om DR’s satiresucces Drengene fra Angora. Hvordan et underpræsterende cykelhold hænger sammen med karikeret kommunalpolitik, forklarer Jesper Rofeldt:

”Megen af den figurtradition, som vi arbejdede med i Drengene fra Angora, sætter sine spor i den her produktion. Team Easy On tog pis på cykelverdenen og alt, hvad man kendte til den fra medierne, og det er lidt det samme, vi gør her. Bare med kommunalpolitik.”

Julekalenderen er skrevet delvist ud fra en liste med fordomme om, hvordan dagligdagen på et rådhus er. Men der ligger også praktisk research bag, som til alt held bekræftede alle fordommene.

 ”Vi sendte Hans Lucht (den tredje manusforfatter, red.) ud i praktik i Lyngby-Taarbæk, hvor han fulgte borgmesteren rundt i et par dage. Han var blandt andet med til byrådsmøder og med i Rotary-klubben. Det her var først et stykke inde i vores proces, hvor vi allerede havde linet historien op bare ud fra idéer. Men han kom tilbage og sagde, at det passede bare som fod i hose. Så vi kløede bare på,” siger Kalle Bjerkø.

Sympatisk fjumren

Researchen har også været en øjenåbner for, hvad borgmestre egentlig er for nogle typer. De er eksempelvis blevet klogere på, hvordan det lykkedes Odenses borgmester  Anker Boye at formøble 6 millioner kroner på to numre med Tina Turner til et H.C. Andersen-show.

”Jeg troede, borgmestre sad som en slags kransekagefigurer, men de kan faktisk beslutte ret meget alene. Og jeg tror ikke, Danmark har 98 borgmestre, der har vundet posten på, at de er helt vildt gode til økonomi,” siger Kalle Bjerkø.

Jesper Rofeldt synes, det er fantastisk med skandalerne.

”Det kan godt være, det har kostet mange mennesker en masse penge. Men det gør jo bare politik lidt sjovere og nemmere at holde af,” siger han.

Kalle Bjerkø mener også, det er det, der gør den ufornuftige borgmester til en sympatisk karakter.

”Anker Boye gjorde det jo, for han var helt vild med Tina Turner. Og det er det interessante ved byrådspolitik; det er personligt,” siger han.

”Vi har faktisk talt meget om, at borgmestrene fra Farum, Horsens og Herning, som vi har skævet til i opbygningen af vores borgmesters karakter, måske ikke har gjort tingene så meget for egen vindings skyld. Når Brixtofte lavede pensionistrejser til syden eller byggede et stadion, så var det jo også for at gøre noget godt for kommunen,” tilføjer Jesper Rofeldt.

DR2 sender Jul i Kommunen fra den 1. december, og i hver avis frem til jul bringer Kommunen en klumme med borgmesteren i den fiktive Givsted Kommune, Per Tommy Larsen.

Den første kan læses på side 6 i denne uges avis.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet