Lokallister vil tilbage i KL’s bestyrelse

Lokallisternes Landsforening vil have ændret reglerne for at få lettere adgang til KL’s bestyrelse. 

Demokrati

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Efter kommunalvalget i 2013 skal landets lokallister også være repræsenteret i KL’s bestyrelse. Derfor forbereder Lokallisternes Landsforening allerede nu arbejdet med at skabe opbakning til en så bred sammenslutning af lokallister som muligt. 

Samtidig ønsker landsforeningen at få ændret KL’s regler for, hvornår lokallisterne kan få repræsentation i KL’s bestyrelse.

”Hvis en lokalliste én gang har tilsluttet sig vores listesamarbejde, så burde det efter vores mening være nok, sådan at det ikke skal gentages hver fjerde år,” siger formanden for Lokallisternes Landsforening, Birgit Hemmingsen fra Gentoftelisten.

Hun mener, at de nuværende regler kræver et stort arbejde ved kommunalvalgene, fordi lokallisterne hver gang skal bekræfte, at de ønsker at indgå i det formelle landsdækkende listesamarbejde.

”Det er vi meget kede af, for det kræver temmelig mange ressourcer for en lille organisation som os. Og meget af arbejdet kan først sættes i gang med kort frist før valget, når det officielt står klart, hvilke lister der stiller op i hvilke kommuner,” siger Birgit Hemmingsen.

KL afventende

Tidligere havde lokallisterne slet ikke adgang til KL’s bestyrelse. Men for en del år siden fik landsforeningen udarbejdet et juridisk responsum af professor Claus Haagen Jensen, som pegede på det demokratiske problem i, at kun de politiske partier havde adgang til bestyrelsen.

Efterfølgende har lokallisterne haft nu afdøde byrådsmedlem fra Hjørring Ole Albæk siddende i KL’s bestyrelse af to omgange. Men ved valget i 2009 opnåede lokallisterne ikke repræsentation. 

KL’s bestyrelse har tidligere meldt ud, at den er åben over for at genoverveje reglen om, at lokallisternes samarbejde skal være klar 22 dage før et kommunalvalg. Men bestyrelsen har ikke forholdt sig til lokallisternes ønske om automatisk fornyelse af listesamarbejdet, da man ikke har fået en officiel henvendelse, oplyser chefkonsulent i KL Anders Kristensen. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet