Lars Løkke er færdig med Venstre: Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri. Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid – og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag, skriver han på Facebook.
Lars Løkke er færdig med Venstre: "Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri. Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid – og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag," skriver han på Facebook.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Løkke tog bagdøren - og smækker nu med den

Da Løkke blev væltet, valgte han bagdøren, og efter en tænkepause smækker han nu med den, mens Støjberg overvejer sin fremtid. Ellemann erkender udfordringer.

Venstre-krise

Af Ritzau | [email protected]

Lars Løkke Rasmussens karriere i Venstre blev kort fortalt indledt med et formandsopgør og endte med et.

I 1986 var kuppet det første i ungdomspartiets historie, da den 22-årige Løkke blev formand for Venstres Ungdom. Skæbnen ville, at Løkke faldt på selv samme måde, da han i august 2019 tog bagdøren efter et oprør på et skæbnemøde.

Det siges, at der er højt til loftet og langt til døren i partiet. Men Løkke fandt alligevel en udvej efter sin tænkepause, og efter knap 40 år forlader han nu det 150-årige parti for at blive løsgænger.

- Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri. Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid, skrev han lørdag på Facebook.

Stormfuld karriere

Løkke har været amtsborgmester i Frederiksborg Amt, minister ad flere omgange og statsminister ad to omgange.

Hans største politiske bedrifter er kommunalreformen, sundhedsreformen og forliget om efterløn, men han har også haft en stormfuld tid i politik med bilagssager, betalte rejser og tøj samt magtkampe i egne rækker.

Det er uvist, om Løkke vil starte et nyt midterparti, som flere kommentatorer har nævnt som en mulighed. Idéen om en SV-regering og samarbejde over midten opstod i 2019 forud for valgkampen, hvor Venstre var presset i meningsmålingerne og havde kørt blokpolitik i mange år.

Med over 40.000 personlige stemmer ved valget i 2019 er vurderingen, at han vil kunne samle en del bag sig.

En anden stemmesluger er Inger Støjberg, der tidligere på ugen trak sig som næstformand efter at være blevet opfordret til det af formand Jakob Ellemann-Jensen.

De har flere gange været på kollisionskurs, og tirsdag kulminerede det i en uenighed om, hvorvidt Venstre skal støtte en eventuel rigsretssag mod hende i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Hun overvejer nu sin fremtid.

Næppe parløb med Støjbjerg

Løkke og Støjberg har tilhørt samme parti, men er uenige om dele af udlændingepolitikken, hvorfor man nok ikke skal regne med et samarbejde mellem dem.

  Vi har lige taget afsked med vores næstformand, nu tager vi afsked med vores tidligere formand og statsminister. Så ja, vi er presset.

De har været to af de største sten i skoen for den nye formand, idet Løkke med sine klummer i BT jævnligt har kørt sololøb, mens Støjberg flere gange har undermineret sin formand.

Det vil dog nok ikke ændre sig, idet Løkke med sin udmelding giver indtryk af, at han vil fortsætte i politik. Og selvom Støjbergs fremtid endnu er uvis, er hendes klare holdninger hendes kendetegn.

Ellemann: Massive udfordringer

Jakob Ellemann-Jensen erkendte lørdag, at det er svært. Men han konstaterede, at "op ad bakke er stadig fremad".

- Vi står med nogle massive udfordringer, det kan en blind jo føle med sin stok. Vi har lige taget afsked med vores næstformand, nu tager vi afsked med vores tidligere formand og statsminister. Så ja, vi er presset, sagde Jakob Ellemann-Jensen til DR Nyheder.

Der er omkring ti måneder til næste kommunalvalg og maksimalt to et halvt år til næste folketingsvalg. Dermed får Ellemann travlt med at samle partiet forud for den første store politiske eksamen.

Allerede i næste uge får han dog travlt igen, da vurderingen om en rigsretssag mod Støjberg ventes fremlagt.

Løkke og Støjberg var Venstres stemmeslugere

Selv om han er tidligere formand og tidligere statsminister for Venstre, forlader Lars Løkke Rasmussen nu partiet for at blive løsgænger.

Flere har spekuleret i, om han med sit stærke stemmetal som rygdækning overvejer at stifte et nyt parti.

Her er stemmetallene for top-10 i Venstre ved valget i 2019:

  • Lars Løkke Rasmussen: 40.745, Sjællands Storkreds.
  • Inger Støjberg: 28.420, Vestjyllands Storkreds.
  • Tommy Ahlers: 26.420, Københavns Storkreds.
  • Jakob Ellemann-Jensen: 19.388, Østjyllands Storkreds.
  • Preben Bang Henriksen: 18.459, Nordjyllands Storkreds.
  • Karsten Lauritzen: 18.335, Nordjyllands Storkreds.
  • Ellen Trane Nørby: 13.477, Sydjyllands Storkreds.
  • Michael Aastrup Jensen: 12.297, Østjyllands Storkreds.
  • Sophie Løhde: 11.637, Nordsjællands Storkreds.
  • Anni Matthiesen: 11.308, Sydjyllands Storkreds.

Kilde: KMD Valg

 

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet