Mogens Gade (V) har aldrig gået op i, om han arbejder mere, end han får løn for, for det hele handler om at gøre en forskel, siger han. Og han går gerne forrest som rollemodel - også selvom det kan stresse andre.
Mogens Gade (V) har aldrig gået op i, om han arbejder mere, end han får løn for, for det hele handler om at gøre en forskel, siger han. Og han går gerne forrest som rollemodel - også selvom det kan stresse andre.
Torben Agersted

‘Livet handler om at gøre en forskel’

Mogens Gade (V) ryster ikke på hænderne i rollen som hverken mangeårig borgmester eller spejderfører. Han hepper på handling, agerer gerne rollemodel og lover uden at blinke, at ‘det bli’r til noget’ med ham ved roret. Kom med bagom borgmesteren fra Jammerbugt Kommune, der under coronakrisen har erfaret, at selv en gammel traver kan lære nye tricks.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Nu er det ikke sådan, at han ligefrem er begyndt at sidde og se sin samleverske Lene dybt i øjnene hver aften.

Men under coronakrisen har Mogens Gade (V) fået øjnene op for kvaliteterne ved at være hjemme hos familien og tilbringe mere tid sammen med den. 

- Før krisen var jeg ude tre-fire aftner om ugen, så det at være så meget hjemme er helt klart den største forandring for mig personligt. Det er hyggeligt, og det er lige før, at jeg kunne begynde at vænne mig til det, siger Mogens Gade og smiler.

Nu lyder det heller ikke, som om livet er svært at vænne sig til i et selv-tegnet træhus på en bakketop i skøn natur lidt uden for Skovsgaard. Med en sød viv, ‘Nordeuropas mest forkælede cockerspaniel’ Trunte og en datter, som man er stolt af, og som ofte kommer på besøg med kæresten, søn af borgmester-kollegaen Per Bach Laursen fra Vesthimmerland.

Oveni det hele er Mogens Gade også kommet i gang med at læse bøger. Noget, han har haft lyst til i mange år, men uden at have haft tiden til det. Historiske bøger og politiske biografier er sagen. 

Lige nu er han godt underholdt af Hans Engell og hans bog ‘Lusepustere og slingrefise'. I bogen analyserer den tidligere formand for De Konservative baggrunden for politiske citater af kendte statsministre, der har kaldt kolleger for både lusepustere og svindlere. 

Så livet er trods alt ret godt, men hvad med efter coronakrisen? Hvordan ser Jammerbugt Kommunes fremtid ud i Mogens Gades spåkugle?

- Jeg er optimist. Og realist. Jeg er selvfølgelig bekymret for den samlede danske økonomi, men jeg ser stadigvæk en fornuftig fremtid for Jammerbugt Kommune. Vi er en autentisk decentral landdistriktskommune med sunde rødder midt ude i naturen. Med mange ildsjæle og nye tilflyttere. Det vil vi også have ‘i morgen'.

Kittel-forskrækket og på beatet

Selvom corona-hjemmelivet de sidste mange uger har budt på nye og gode vaner,  venter Mogens Gade også på ‘i morgen'.

Han beskriver sig selv som en ‘galophest i boksen, der venter på, at lågen bliver åbnet, så løbet kan komme i gang igen'. Han savner de fysiske møder med borgerne, med det politiske bagland og med investorerne. Møder, som i lang tid har været erstattet af videomøder.

Men noget godt har det også ført med sig.

- Jeg har aldrig været den skarpeste kniv i skuffen til it og digitalisering, men coronakrisen har lært mig at igangsætte og holde videomøder. Jeg er kommet med på beatet, griner Mogens Gade.

Langt væk fra digital rækkevidde var han nu heller ikke før coronakrisen.

For hver morgen lægger Mogens Gade, inden han svinger benene ud af sengen, dagens første opdatering om sit dagsprogram på Facebook. Et medie, som han gladeligt bruger som vindue for sine borgmester-aktiviteter. 

Mogens Gade er også glad for, at bensvinget i dag går let. 

Sådan var det langtfra for tre år siden, hvor smerter i begge hofter var ved at tappe livet ud af ham. Smerter, han forsøgte at fortrænge i lang tid. 

- Jeg er et pylre-øre, hvad angår sygdom og hvide kitler, så jeg håbede, at smerterne ville forsvinde af sig selv, fortæller Mogens Gade.

Indtil videre er der ingen, der har turdet sige det til mig, hvis jeg stresser dem.

Han husker tydeligt valgkampen i 2017, hvor hans datter måtte hjælpe ham med at holde tasken og dele pjecer ud. Han kunne knapt hverken gå eller stå. Eller sove for bare smerter. 

For halvandet år siden kapitulerede han og lagde sig under kniven.

- Lægen anbefalede mig at få taget begge hofter på en gang. Jeg tror, han var bange for, at jeg ikke ville dukke op igen, hvis jeg ventede med nummer to, siger Mogens Gade og griner.

I dag er han udstyret med to velfungerende hofter takket være dygtige kirurger og fornuftig genoptræning. 

Korpsånd på akkord

Bentøjet fungerer. Og lige nu kan Mogens Gade ikke få armene ned over gåpåmodet og aktivitetsniveauet i den nye beredskabsgruppe, kommunen har iværksat på baggrund af coronakrisen. 

- Vi har på kort tid fået en enhed op at stå med folk fra forskellige faggrupper, der hjælper hinanden og arbejder tværfagligt på et højt professionelt niveau. 

- Vi har talt meget om, at ‘guldet ligger mellem søjlerne’, og det får vi i den grad bekræftet nu. Alene til skolernes genåbning har vi kunnet flytte 60 mennesker fra andre faggrupper til skoleområdet; det er fantastisk at se den vilje, der er til at løfte i flok. Fantastisk korpsånd, siger han. 

Netop korpsånd er et centralt ord for Mogens Gade. Han er spejder på 48. år og elsker at samle hold med forskellige kompetencer - på ægte spejdervis.

- Som spejder tilhører man en patrulje, og derfor er alle med og har en rolle. Og om man er god til at gøre gryder rene, skrælle kartofler, binde knob eller god til orienteringsløb, det er fuldstændigt ligegyldigt, for der er nemlig brug for dig, siger Mogens Gade, der er stor fan af spejderbevægelsens stifter Lord Robert Baden-Powell.

Spejderbevægelsens fader er kendt for et mantra, som Mogens Gade bekender sig et hundred procent til:

 ‘Overlad verden lidt bedre til dine efterkommere, end du selv modtog den.’

- Det er dét, livet handler om. Det handler om at gøre en forskel. Ligegyldigt om man er politiker, far, bror eller søster, siger Mogens Gade med ild i stemmen. 

Han har altid selv levet efter at gøre en forskel, fortæller han. Da han var folkeskolelærer brugte han hjertens gerne sin fritid på ture med eleverne og inviterede også gerne forældrene med. 

Det fik tillidsmanden til at advare Mogens Gade om ‘ikke at sprænge akkorden’. 

- Men jeg har aldrig talt timer. Hverken som spejderleder, folkeskolelærer eller borgmester, siger Mogens Gade.

Du lyder som en type, der godt kan sætte andre lidt under pres …? 

- Det kan godt være, men det er jo et positivt pres; at være motiveret, være rollemodel ...

Som stadig godt kan stresse andre ...

- Ja måske … men indtil videre er der ikke nogen, der har turdet sige det til mig, hvis jeg stresser dem, siger han og griner lunt.  

Rollemodel og mors dreng

Mogens Gade er motiveret rollemodel og borgmester i en kommune, hvis kommunalbestyrelse er kåret som landets femtemest bredt samarbejdende folkestyre. Vurderet af kommunens egne lokalpolitikere. Fortæller han selv. 

Hvilke karaktertræk vil dine medarbejdere fremhæve hos dig, tror du?

- Jeg tror, de vil sige, at jeg er flittig, ambitiøs, krævende og har humor. Eller … måske synes nogle, at mine vitser er lidt vel ‘brugte’ og lidt morfar-agtige, men jeg forsøger at være munter. Jeg holder gerne lidt sjov med bureaukratiet, siger Mogens Gade. 

Mogens Gade er udefra også blevet beskrevet som en magtfuld politiker, der er vant til at få sin vilje.  

Har det noget på sig?

- Der er helt sikkert nogle, der vil mene, at jeg har meget magt, men jeg vil hellere kalde det indflydelse, siger Mogens Gade og fortsætter:

-  Jeg er ikke bange for at spille ud og ind med ideer, men jeg synes, at jeg er god til at involvere andre og lytte til deres meninger også. Så jeg synes mere, det handler om, at vi får vores vilje efter dialog. 

Med til det fulde billede af Mogens Gade hører også, at han er god til at besøge sin mor.

Hun bor i Skovsgaards gamle stationsbygning, der blev omdannet til posthus, da jernbanen blev nedlagt for mange år siden. Der fik hun job, mens Mogens Gade var dreng, og familien rykkede fra Øster Svenstrup til Skovsgaard. 

I dag hænger der et portrætmaleri af hendes søn i huset. Hun så det hos tandlægen, hvor det hang på væggen. Og købte det. Hun fortalte ikke Mogens Gade, at han var kommet op at hænge. Han skulle selv opdage det. 

  Jeg tror, de vil sige, at jeg er flittig, ambitiøs, krævende og har humor. Eller … måske synes nogen, at mine vitser er lidt morfar-agtige?!

- Det hænger i den ‘pæne stue’, og der kommer jeg ikke så tit, så der gik lidt tid, inden jeg så det, smågriner Mogens Gade, der ikke afviser, at han nok altid har været en mors dreng. 

Moderen blev skilt fra Mogens Gades far, da Mogens gik i gymnasiet. Faderen var gårdejer og lever ikke i dag. 

Handling - men ikke på knæ

‘Handling slår alt. Mogens Gade - så ved du det bli’r til noget.’ Sådan lyder Mogens Gades eget motto og slogan til sine borgere. 

Et motto, der oser af selvtillid, måske fordi han er blevet genvalgt som borgmester fem gange i træk?

Det afviser Mogens Gade ikke. 

- Har vi sagt, at der kommer flere pædagoger i børnehaverne, så kommer der flere pædagoger i børnehaverne, siger Mogens Gade for bare at nævne et eksempel. 

Blå bog

Mogens Christen Gade (V), 59 år.

Borgmester i Jammerbugt Kommune siden 2007. Borgmester i Brovst Kommune fra 2002-2007.

Uddannet folkeskolelærer.

Samboende med Lene.

Sammen har de en datter på 25 år.

For ham er det vigtigt, at borgerne har tillid til, at de som politikere opfører sig ordentligt og ansvarligt, og at de løfter, de kommer med før et valg, også bliver realiseret efter valget, fortæller han.

Spørger man Mogens Gade, om der er områder eller ting, som han ikke handler på, er svaret vævende.

- Hmm, det vil i så fald nok være i følelsesrelaterede emner?! Jeg er ikke så god til personkonflikter, eller hvis vi bliver nødsaget til at lukke skoler og plejehjem. Men kommer folk til mig og har ondt i familien eller på andre måder er pressede, er jeg god til at tage hånd om dem, synes jeg selv.

Og hvad med ‘Mogens Gade - så ved du det bli’r til noget’. Er der slet ikke noget, der ikke bliver til noget?

- Jo, et fælles rådhus. Nogle vil gerne, at vi slår vores fire rådhuse sammen til ét i Aabybro. Men dét bliver ikke. Så vil jeg hellere bruge pengene på at renovere vores børnehaver og skoler.

Hvad med i privatsfæren? Skal du aldrig giftes med Lene? 

- Haha. Det er rigtigt, jeg har aldrig været nede på knæ. Og hvis det skulle være, så skulle det nok være i kirken, og det er jeg blevet for gammel til. Men øh … man skal jo aldrig sige aldrig, gnækker Mogens Gade for første gang lidt usikkert. 

Foran borgmesteren – de fremadskuende spørgsmål:

Hvad kan du blive bedre til som chef?

At være mere tålmodig og uddelegere lidt mere.

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?

At være mere hjemme - som jeg lige har lært at sætte pris på. Jeg tror, der vil blive sat pris på det. Det bilder jeg mig i alle fald ind. 

Hvad må gerne ske i dit liv, som endnu ikke er sket?

Jeg glæder mig til at blive morfar. 

Og sidde ved vuggen sammen borgmester Per Bach Laursen? 

Ja, det bliver hyggeligt. Han og jeg spiller godt sammen, så det skal nok blive godt. 

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?

For at have startet Jammerbugt Kommune op og været en del af det at sørge for en sikker drift og have sat nogle klare pejlemærker for fremtiden.

Hvad skal der stå på din gravsten?

Der skal stå nogle tal og mit navn, men ellers så ved jeg ikke …Som sagt, jeg er et pylre-øre, jeg er ikke god til at snakke om død og sygdom. 

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet