Lisbeth Binderup tager
roret i Skanderborg

Det er en erfaren administrator, som fremover skal sidde på posten som kommunaldirektør i Skanderborg. Lisbeth Binderup skal styre kommunen sikkert gennem de kommende år, hvor nedskæringer og effektiviseringer er på dagsordenen.

Topleder

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Skanderborg er især kendt for sin årlige festival under bøgetræerne og for at have skabt sin helt egen kommunemodel. Og til maj bliver kommunen den syvende i rækken, som har en kvindelig kommunaldirektør for bordenden.

Navnet er Lisbeth Binderup, og hendes erfaring med kommunal topledelse fornægter sig ikke.

”Det er kommunalt, kommunalt, kommunalt alt sammen. Det giver mig først og fremmest den baggrundsviden, at alle kommuner er forskellige og skal forstås ud fra deres egen historie. Der er ingen kommuner, der er ens,” siger hun.

Hendes erfaring spænder bredt inden for toppen af den kommunale verden: I de sidste syv år har hun været partner i Lundgaard Konsulenterne, som arbejder i kommunerne, og hun har tidligere været ansat som konsulent i KL, været kommunaldirektør i Nordborg Kommune og formand for Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut, KREVI.

Lyst til udvikling

Lisbeth Binderup er med stillingen som kommunaldirektør også blevet ansvarlig for kommunens godt 5.000 ansatte, og den udfordring glæder hun sig til. Hun fortæller, at hun hverken er bleg for at uddelegere eller stå ved roret og udstikke en bestemt retning.

”I enhver organisation skal begge evner være til stede. Jeg ser kommunaldirektørjobbet som en stilling, hvor der er en masse brikker, og hvor man ikke kan undvære nogen af dem. Der er ikke nogen sider af jobbet, jeg vil holde mere af end andre. Selvfølgelig måske lige undtagen de meget ubehagelige beslutninger, men dem skal man jo træffe, så ledelsen alt i alt kommer til at stå for det gode,” siger hun.

De ubehagelige beslutninger står heller ikke øverst på listen de første måneder. Lisbeth Binderup skal først finde ud af, hvad der er behov for af udvikling og retning i Skanderborg.

”Min første udfordring bliver at få gjort min entré på en måde, så jeg både fremstår synlig og åben. Min vigtigste kompetence er, at jeg ved, at man skal starte med at stikke fingeren i jorden og forstå, hvad man er midt i. Og så skal man have lyst til at lave udvikling,” siger hun.

Lytte sig frem

Skanderborg Kommune har siden 1986 været organiseret efter Skanderborg-modellen, der bygger på en blanding af central styring og decentral ledelse. Lisbeth Binderup ser frem til at undersøge, hvad den nu kanoniserede kommunemodel, som hun skal være med til at evaluere næste år, egentlig indeholder.

”Jeg vil undersøge, hvad der er inde i Skanderborg-modellen. Jeg kender kun Skanderborg-modellen udefra. Jeg ved, at der er rigtig mange, der betragter Skanderborg som et forbillede, men der er også nogle, der betragter Skanderborg-modellen som lidt opreklameret. Jeg kan ikke bruge hverken det ene eller det andet synspunkt til noget. Så jeg må i gang med at lytte mig grundigt frem og tale med medarbejdere, ledere og politikere i Skanderborg om, hvordan modellen kan udvikles,” siger hun.

Når hun tiltræder stillingen som kommunaldirektør, er det midt i en sparetid, hvor både ansatte og borgere er afhængige af, at der er styr på økonomien i kommunen. Det er derfor en førsteprioritet for Lisbeth Binderup.

”En god personalepolitik, hvor man er tryg ved processerne og er sikker på hånden i økonomistyringen, det er det afgørende for mig. Alle ansatte i alle kommuner er klar over, at der kommer nogle hårde år. Så det er ikke et spørgsmål om at undgå ­besparelser, det er et spørgsmål om at sikre, at de bliver gennemført på en måde, så den gode personalepolitik holder,” siger hun.

 

HR & uddannelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet