Lille tal med stor betydning

Energistyrelsen har besluttet at sænke den såkaldte diskonteringsrente på energiområdet. Det kan sikre flere investeringer i vedvarende energi, men er ikke nok til at stille kritikerne tilfredse.

Fossilfri

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Et lille tal med stor betydning er nu blevet ændret. Energistyrelsen har oplyst, at den såkaldte diskonteringsrente fremover sænkes fra seks til fem procent på energiområdet. Det kan være med til at gøre investeringer i vedvarende energi til mere økonomiske bæredygtige, når den samfundsøkonomiske effekt af et projekt skal gøres op.

”Jo lavere renten er, jo mere gavner det VE-projekter, fordi de er investeringstunge, men billige at drive. Alt, hvad der er investeringstungt, rammes meget hårdt af en høj diskonteringsrente,” siger Torben Øllegaard Sørensen, pressechef for brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarme har længe været varme fortalere for at få en lavere rente på området for at få gang i udbygningen af den vedvarende energi. Helt aktuelt er et projekt om at bygge et solvarmeanlæg ved Vejby-Tisvilde Fjernvarme sat i bero på grund af en klage over samfundsøkonomien i projektet.

Med en rente på seks er gevinsten nul, men hvis den nye rente benyttes, vil det give store gevinster.

Også Det Økologiske Råd har været fortalere for at få renten sat ned. Og her er man fortsat kritisk.

”Det er en helt utilstrækkelig sænkning. Med fem procent vil man stadig ikke tage tilstrækkeligt hensyn til de langsigtede klima- og energitiltag,” siger rådets sekretariatschef Christian Ege.

Han mener, at man skal helt ned omkring tre procent, hvilket Dansk Fjernvarme er på linje med.

 

Energi & forsyning

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet