Billede

Liberal Alliance tabte luften i Sydjylland og Nordsjælland

LA blev mere end halveret i samtlige 92 valgkredse. Flest vælgere forsvandt i Nordsjælland, men relativt var tilbagegangen størst i Sydjylland.

FV19

Af Anni Kristensen | [email protected]

Et kæmpemæssigt tab af stemmer i Nordsjælland kostede LA-formand Anders Samuelsen pladsen i Folketinget og fik ham torsdag til at gå af som formand.

Måles tilbagegangen i procentpoint, var den størst i Gentofte med 12,7, Rudersdal med 12,2 og Fredensborg med 11,1 pct.point. Naturligt nok, eftersom partiet her fik et kanonvalg i 2015 og derfor havde nogle procenter at give af.

Lavest tilbagegang var der i Lolland, Struer og Guldborgsund, men der stod partiet i forvejen svagt.

Ser man i stedet på den relative tilbagegang, er billedet et andet. Så ser det værst ud for partiet i Aabenraa, Tønder og Sønderborg, hvor det mistede henholdsvis 79, 78,1 og 78 pct. af stemmerne fra 2015. Det er i Sydjylland, at Henrik Dahl, som på valgnatten skældte voldsomt ud på Anders Samuelsens ledelse af partiet, var opstillet som nummer to efter Steen Holm Iversen, som sidder i byrådet i Varde. 

Tilbagegangen var relativt mindst i Herning Syd, Djurs og Holstebro, hvor partiet dog stadig mistede over halvdelen af stemmerne.

Trods tilbagegangen står partiet stadig stærkest i kommuner nord for København. Gentofte topper med 4,8 pct. efterfulgt af Rudersdal med 4,7 og Fredensborg med 4,5 pct. af stemmerne.

I 36 valgkredse var Liberal Alliance under spærregrænsen på 2 procent. Lavest i Rønne med 0,8 pct., Lolland med 1,0 og Aakirkeby og Guldborgsund med 1,1 pct.

Demokrati

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet