Krag: Læger mod abort bør droppe vejledning

Praktiserende læger må gerne nægte at henvise patienter til abort, men så skal de heller ikke vejlede om indgrebet, mener sundhedsministeren. Det kommer fuldstændig an på patientens indstilling, siger Læger Mod Abort

Abortmodstand

Af Morten Munkholm | [email protected]

Vil du som kvinde have foretaget en abort hos praktiserende læge Sven Frederick Østerhus, bliver du sendt videre til en anden læge. Han nægter nemlig at hjælpe kvinder til at få lavet indgrebet.

Og det er han i sin gode ret til, skriver sundhedsminister Astrid Krag (SF) i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg. Men så bør han også holde sig fra at vejlede kvinden, mener hun.

- En læge, der ikke vil henvise til abort, bør efter min opfattelse heller ikke indlede den vejledning med videre, som en abortsøgende kvinde efter sundhedsloven har ret til før abort, skriver Astrid Krag.

Men ifølge Sven Frederick Østerhus fra foreningen Læger Mod Abort vil hans vejledning komme fuldstændig an på, hvor besluttet kvinden er for indgrebet.

- Ofte er patienten jo ikke helt besluttet på, om de vil beholde barnet eller ej. Så vil det jo være naturligt at tage en snak med dem om, hvad de tænker om indgrebet. Det bør være op til patienten selv at vurdere, hvad de vil have at vide, og hvem de vil have det at vide af, siger han og påpeger, at der ikke er nogen lovgivning, der slår fast, at han som abortmodstander og læge ikke må vejlede om indgrebet.

 

Skiltning med abortmodstand

I sundhedsministerens svar gør hun samtidig opmærksom på, at hun gerne ser en form for klar information om, hvorvidt ens læge ikke henviser til abort.

- Det er en rimelig forventning, at en sådan læge på forhånd har gjort sin indstilling klar over for sine patienter og potentielle patienter, for eksempel i praksisoplysninger på nettet eller lignende, skriver Astrid Krag til Folketingets Sundhedsudvalg.

Og Sven Frederick Østerhus vil da heller ikke afvise, at han vil gøre sine patienter opmærksomme på sin holdning. Men han kan ikke se, hvorfor det lige skal ramme ham som abortmodstander.

- Man kan jo stille spørgsmålstegn ved, hvor meget vi så bør informere om. Skal man også skrive, om man er tilhænger af abort, om man er kristen, muslim eller ateist? Det kan jo hurtigt bringe fokus væk fra det, vi egentlig er – nemlig læger, siger Sven Frederick Østerhus, som også havde tilknytning til Faderhuset.

Mest af alt ser han sig selv som en objektiv mediciner.

- Det er ikke sådan, at når patienten kommer og vil have en abort, så går jeg straks i gang med en eller anden fortælling. Man har lov til at få foretaget en provokeret i Danmark, og den ret kan jeg ikke tage fra dem. Men jeg kan give dem en information omkring, hvad indgrebet indebærer, fortæller han.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet