Kommunerne spiser ildsjæle og dræber initiativer

Et stort problem for affolkningen af landdistrikterne er, at bureaukratiske regler dræber initiativer fra de unge, før de når at bide sig fast, påpegede ekspert. Kommunernes ansvar, sagde minister

Udkant

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I Landdistrikternes telt – i skarp konkurrence med Price-brødrene, som havde indtaget scenen hos Landbrug og Fødevarer lige overfor – var der indbudt til debat om landdistrikternes fremtid med fokus på de unge: Hvordan tiltrækker og fastholder man unge uden for de større byer, så det, der i folkemunde er blevet accepteret som 'Udkantsdanmark', undgår en komplet affolkning?

Ph.d. ved Syddansk Universitet Malene Brandt Winther fortalte, hvordan det i England nu er blevet posh at flytte til landet for at bo. Men mange danske kommuner spænder ben for sig selv, fordi de ikke støtter nok op om den nye generations virkelyst og initiativer: Hvis det tager for lang tid, at få små projekter igennem i kommunen, så mister de unge interessen – og også modet på at prøve at igangsætte større projekter:

- Det ligner russiske 100-årsplaner, før tingene kommer igennem. Og det har unge altså ikke tid til at vente på, sagde Malene Brandt Winther.

- Kommunerne spiser ildsjæle og dræber initiativer, fortsatte hun og kritiserede EU's LAG-midler for kun at være rettet mod større projekter: Ofte er det de små og mindre projekter, der giver mod og appetit på de større, så hvis de små projekter dræbes i opstarten, hindrer det indirekte de større i at blive en realitet på et senere tidspunkt.

Malene Brandt Winther foreslog derfor minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S), at regeringen skulle afsætte puljer til de mindre projekter, som kommunerne så kunne få medfinansieret lokale ildsjæl-projekter med.

- Det vigtigste er, at der skal være kort vej fra idé til handling. Lige nu er der en kantsten, man ikke kan komme over.

Til det svarede ministeren:

- Ideen med en form for kickstarts-puljer er rigtig god. Men vi skal ikke styre alt fra Christiansborg. Vi skal understøtte det, men det er det lokales ansvar. Alle kommuner bør have fokus på planlægning af deres landdistrikter.

I Norge har man indført særordninger for at få unge familier og færdiguddannede til at bosætte sig i yderområderne – og indsatsen har vist sig at medføre en positiv tilflytning. Men det ligger ikke umiddelbart på regeringens tegnebræt, fortalte Carsten Hansen.

Dog er han godt klar over, at der ligger en stor udfordring for yderområderne fremover, og at de nok ikke kan bevares i den form, vi har kendt hidtil:

- Nogle gange er man nødt til også at afvikle for at kunne udvikle, slog ministeren fast i debatten.

I debatpanelet deltog desuden MF Lennart Damsbo Andersen (S) og MF Morten Marinus (DF). 


Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet