Skal forældre, der holder børn hjemme fra vuggestue, straffes på økonomien? Ja, mener Socialdemokraterne, mens både De Radikale og SF siger nej. Foto: Polfoto
Skal forældre, der holder børn hjemme fra vuggestue, straffes på økonomien? Ja, mener Socialdemokraterne, mens både De Radikale og SF siger nej. Foto: Polfoto

Kommuner skal tvinge børn i vuggestue

Belastede børn skal tvinges i institution, mener Socialdemokraterne. Holstebro samler alle førstegangsfødende i grupper. Det gør tvang overflødigt.

Pasning

Af ritzau | [email protected]

Belastede familier skal rammes på pengepungen, hvis de ikke sender deres børn i daginstitution.

Det fremgår af et politisk oplæg om negativ social arv, Socialdemokraterne ventes at vedtage i weekenden på partiets kongres.

Udspillet "Alle skal med" rummer en stribe initiativer, der skal modvirke, at børn fra ressourcesvage hjem tabes. Et af de mere kontroversielle lyder, at brugen af det såkaldte forældrepålæg udvides.

I dag kan en kommune inddrage børnepengene til forældre, hvis børn eksempelvis pjækker fra skole eller begår gentagen kriminalitet.

Men ifølge partiets næstformand, udviklingsminister Mogens Jensen, er der behov for at gå skridtet videre.

- Det handler om at have myndighed til direkte at kunne pålægge forældrene at gøre noget for at sikre, at deres barn får en ordentlig opvækst, siger Mogens Jensen til Politiken.

Blandt de nye initiativer er også et tilbud til alle førstegangsfødende om at deltage i familiegrupper. Inspireret af Holstebro Kommune skal forældrene følges med månedlige møder fra barnet er 22 uger, til det fylder halvandet år.

Og det giver god mening, siger Torben Gudiksen (R), der er formand for Udvalget for Børn og Unge i Holstebro Kommune. Han siger til Ritzau, at de udsatte og sårbare familier hurtigt danner relationer med mere velfungerende forældre og på den måde får flere ressourcer til at klare deres nye opgave.

- Samtidig kan vi se, at de sårbare forældre lytter til vores råd om at lade barnet passe i dagpleje eller vuggestue - måske fordi vi får fat i forældrene på et meget tidligt tidspunkt i barnets liv. Det gør tvang helt overflødigt, siger Torben Gudiksen.

“Gå varsomt frem”

Heller ikke Dansk Socialrådgiverforening mener, at tvang og økonomisk straf er den rigtige vej. Formand Majbritt Berlau betegner forslaget som "gift for pressede familier".

- Vi er enige i, at det kan være rigtig godt for børnene at komme i daginstitution, men børn kan ikke tåle, at mor og far ikke bakker op om deres hverdagsliv.

- Derfor må vi bruge andre redskaber end økonomisk tvang, siger hun.

”Vi er enige i, at det kan være rigtig godt for børnene at komme i daginstitution, men børn kan ikke tåle, at mor og far ikke bakker op om deres hverdagsliv.”

Mere positiv er formanden for kommunernes kultur- og børnechefer, Eik Møller, som mener, at det er afgørende, at alle børn kommer i daginstitution. Ellers er det svært at gøre op med den negative sociale arv.

- Vi må erkende, at der stadig er familier, især med anden etnisk baggrund, som holder deres børn ude af samfundet, indtil de skal i skole. Det er ikke heldigt, siger Eik Møller.

Den nuværende mulighed for forældrepålæg bliver kun sjældent brugt. En Rambøll-rapport har vist, at kun 26 kommuner har stoppet udbetalingen af børnepenge, hvis børn pjækker fra skole eller begår kriminalitet.

Og ifølge Eik Møller skal kommunerne da også gå varsomt frem, hvis de nu også får mulighed for at trække i familiernes ydelser, hvis de yngste holdes hjemme.

- Tvang er sjældent godt for samarbejdet mellem forældrene og barnets institution. Derfor bliver udfordringen at få forældrene til at forstå, at det er til barnets bedste, siger Eik Møller.

Hverken De Radikale eller SF støtter ideen om at kunne straffe forældre økonomisk.

Børn & unge

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet