Kommuner mangler målsætninger for organisk affald

Over to tredjedele af kommunerne har ikke en målsætning om at indsamle organisk affald separat. Miljøministeren ser ingen grund til, at kommunerne venter med at rykke på området

TEMA: AFFALDSHÅNDTERING

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Man skal lede længe efter skraldeposer, der kun indeholder grønne rester. En ny undersøgelse foretaget for avisen Kommunen og Dknyt viser, at 69 procent af kommunerne ikke har en politisk målsætning om at indsamle det organiske affald separat. Og det er ikke nok, mener miljøminister Ida Auken (SF).
 

-Det er vigtigt, at flere kommuner får fokus på at indsamle organisk affald separat. Jeg forventer, at det bliver en del af den kommende ressourcestrategi. Mit indtryk er, at flere kommuner allerede nu er i fuld gang og har gode ideer til indsamlingen. De erfaringer, må andre kommuner gerne tage til sig, siger ministeren.

 

En af begrundelserne for, at kommunerne ikke i højere grad satser på at indsamle det organiske affald separat er, at kommunerne afventer bedre behandlingsanlæg, og at de ikke mener, at det er rentabelt at investere i biogasanlæg på nuværende tidspunkt. På nuværende tidspunkt indsamler kun 14 ud af 49 kommuner det organiske affald separat ind.

Ingen grund til at vente
Ida Auken kan ikke genkende kommunernes fortællinger om teknologier, der ikke virker og dårlig økonomi, og hun understreger, at den nye energiaftale er et godt grundlag for at øge rentabiliteten i biogasanlæggene.

 

-Der er også gode erfaringer med anlæg, der kan behandle organisk affald. Der findes kort sagt kommuner, der allerede indsamler organisk affald og behandlingsanlæg, der kører lige nu. Kommunerne har altså ingen grund til at vente, siger Ida Auken, og fortsætter:

- Jeg ser gerne, at kommunerne er ambitiøse i forhold til kvalitet i affaldsbehandlingen. Min sigtelinje er, at ressourcerne i det organiske affald skal udnyttes. Det er vigtigt, at erfaringerne fra kommuner, der allerede har prøvet at indsamle det organiske affald, kommer i spil.

 

Avisen Kommunen og Dknyt’s undersøgelse ’Genanvendelse af affald i Danmarks kommuner’ handler om kommunernes prioriteringer inden for affaldsområdet.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet