Kommuner fravælger hjertestartere på plejecentre

Kun hver fjerde kommune hænger hjertestartere op på de kommunale plejecentre, mens langt de fleste kommuner ikke vil tage stilling til spørgsmålet, viser rundspørge.

ældre

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Når beboerne på kommunale plejecentre falder om med hjertestop, skal kun de færreste forvente at blive genoplivet med en hjertestarter. Kun hver fjerde kommune har nemlig valgt at opsætte hjertestartere på deres plejecentre. Det viser en rundspørge, som Kommunen har lavet. 35 af de 59 kommuner, der har svaret på rundspørgen, har enten slet ikke taget stilling til spørgsmålet eller overladt det til de enkelte plejecentre at afgøre, hvorvidt der skal sættes hjertestartere op eller ej. Og det vækker kritik fra både Ældre Sagen og Trygfonden.

- Det er vigtigt, at der er hjertestarter, så muligheden for genoplivning er til stede, hvis, og kun hvis, der er en beslutningsansvarlig læge, der vurderer, at den pågældende kan få et godt liv efter genoplivningen, siger Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældre Sagen. Og uanset om de ældre skal genoplives eller ej, er plejecentrene et godt sted at placere hjertestartere af hensyn til alle andre borgere.

- Folk ved præcis, hvor det lokale plejecenter ligger, og der er både sundshedsfagligt personle og døgnåben, så geografisk er det et rigtig godt sted at have en hjertestarter, siger Grethe Thomas, projektchef for Trygfondens arbejde med hjertestartere.

Flere kommuner er imod hjertestartere

Mens de fleste kommuner altså tøver med at træffe afgørelse om hjertestartere, har ti af de adspurgte kommuner besluttet, at der ikke skal sættes hjertestartere op på de kommunale plejecentre. Nogle forklarer beslutningen med økonomiske prioriteringer, mens andre fortæller, at beslutningen er med til at sikre en mere værdig død. I Hedensted erkender formand for udvalget for social omsorg, Hans Jørgen Hansen (V), at beslutningen mellem linjerne lægger op til, at man i mindre grad skal forsøge at genoplive, og at det betyder, at beboernes chancer for at overleve et hjertestop er mindre.

- Livet skal ikke forlænges for enhver pris. Det er vores beslutning, at der ikke skal være hjertestartere, og det er ikke en beslutning vi har tænkt os at lave om på, siger han.

Nogenlunde samme overvejelse ligger til grund for beslutningen om ikke at opsætte hjertestartere på plejecentrene i Stevns Kommune.

- Det er svært at sige det, uden det lyder negativt. Det er ikke fordi, vi ikke gerne vil forlænge livet, hvis det er fornuftigt at gøre. Det skal vi jo. Men når man når plejehjemmet i dag, er det sidste etape af livet, og der er det ved at være slut. Det at begynde at genoplive nogen, som skal naturens vej, tror jeg, kan skabe mere skade af gavn, siger Thor Grønbæk (K), der er formand for social- og sundhedsudvalget.

[intense_button hover_brightness="-20" link="/kommuner-dropper-hjertestartere-paa-plejecentre" target="_self"]Læs hele temaet om hjertestartere her (kræver abonnement) [/intense_button]

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet