Billede

Kommunale it-leverandører skjuler milliarder i skattely

Adresser i udlandet giver skattefordele og anonymitet til danske it-selskaber, som blandt andet leverer systemer til pensionsudbetaling og skatteinddrivelse.

Skatteflugt

Af Benjamin Holst | [email protected]

Ejerne bag KMD, Fujitsu og Netcompany, der leverer en række vigtige it-systemer til de danske kommuner, benytter sig af komplicerede selskabskonstruktioner og adresser i velkendte skattely som Luxembourg, Jersey og Bahamas.

Således er storleverandøren KMD eksempelvis ejet via skuffeselskaber i Luxembourg og  staten Delaware, mens Netcompany, der skal levere et nyt inddrivelsessystem til SKAT, har adresse på kanaløen Jersey.

- Man placerer et holdingselskab i Luxembourg, der så er ejet af et andet selskab på Cayman Islands eller i Delaware. Det er en meget klassisk konstruktion, hvor du kan undgå at betale nogen steder og derfor sparer millioner i skattebetaling, forklarer Lars Koch, international chef hos Oxfam IBIS, der gennem flere år har haft fokus på skatteområdet.

Fujitsu optræder blandt andet i Panama Papers-lækket med en adresse på Bahamas og har de sidste fire år helt undgået at betale skat i Danmark.

- Det er selvfølgelig dybt betænkeligt, at en stor leverandør som KMD muligvis er involveret i noget, der kunne minde om skattely, siger Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund.

Men det er jo ikke nødvendigvis ulovligt?

- Måske ikke. Men hvis disse selskaber vil være en del af et velreguleret velfærdssamfund med alle de kvaliteter, det indebærer, så som en god folkeskole og et velsammenhængende uddannelsessystem, som leverer kompetente medarbejdere til disse virksomheder, så må man også være indstillet på, at betale sin del til at få løst opgaverne. Og det gør man ved at betale skat, siger han.

Kapitalfonden Advent International, der ejer KMD og en række andre danske virksomheder, afviser, at der skulle være tale om skatteunddragelse:

- Skatteunddragelse er ikke et motiv: KMD betaler skat af sin indtjening I Danmark, og Advents investorer betaler skat af udbytter og kapitalgevinster fra deres investeringer I deres hjemlande, skriver en anonym talsperson til Kommunen.

- Formålet med at etablere holding-selskaber i lande som Luxembourg er at undgå, at investorer udsættes for dobbeltbeskatning som følge af den påkrævede holding-struktur – altså at de kommer til at betale skat både i deres hjemlande og i de lande, hvor holding-selskaberne er placeret.

I en kontrolrapport for 2016 anslår SKAT, at danskere i øjeblikket har placeret mellem 100 og 150 milliarder kroner i skattely-lande.

Abonnenter på Kommunen kan læse hele historen her

Bøger

Indkøb

It

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet