Kommunal avis beskyldes for konservativ propaganda

Oppositionen i Vallensbæk beskylder Konservative for at føre partipolitisk propaganda gennem kommunebladet. Borgmesteren kalder det typisk opposi tionsretorik.

Kampplads

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Tidligere var den kommunale informationsavis i Vallensbæk lige så grøn som De Konservatives valgbrochure. Nu er layoutet ændret, men indholdet er stadig farvet og tjener som konservativ propaganda, mener oppositionen. Kritikken går på, at bladet tegner et unuanceret glansbillede af kommunen og kommunalbestyrelsens arbejde.

”Det er ren konservativ propaganda. Når jeg læser teksterne, så minder det mest af alt om en Morten Korch-film, hvor man bare lige mangler underlægningsmusikken fra ’De røde heste’,” siger 2. viceborgmester i Vallensbæk, Søren Wiborg (S). Det synspunkt bakkes op af Dansk Folkepartis kommunalbestyrelsesmedlem.

”Når man ti gange om året får et konservativt partiblad ind ad døren, så er der en øget tilbøjelighed til, at man vil stemme på De Konservative. Det er det, det i virkeligheden handler om. Og det, synes jeg ærligt talt ikke, at skatteyderne skal betale for,” siger Kenneth Kristensen Berth. 

Borgmester Henrik Rasmussen (K) afviser kritikken.

”Det her blad er et informationsblad, og teksten er fuldstændig faglig og saglig. Det her er meget typisk oppositionsretorik. Lige meget, hvilken succes vi har, skal jeg høre for, at det er konservativ propaganda,” siger han.

Styrker sammenhold

I Vallensbæk har De Konservative siddet tungt på magten i godt et halvt århundrede. Selv om partiet ved sidste valg gik fra ti til otte mandater, bevarede det akkurat flertallet i den lille kommunalbestyrelse på i alt 15 medlemmer. 

Hos Venstre går man ikke så langt som at kalde bladet for ren propaganda, men partiets ene repræsentant, Niels Jørgensen, så gerne, at linjen ikke var helt lige så positiv.

”Engang imellem er det en hel sportsavis, der bare fokuserer på kommunens resultater og let går hen over de mange vanskeligheder, der har ligget forud. Jeg synes nu nok, at man kunne have en lidt mere kritisk holdning til flere ting,” siger Niels Jørgensen. 

Men han ser andre fordele ved Vallensbæk NU:

”Der er rigtig mange borgere, som er glade for bladet. Og det fortæller noget om vores lille kommune, som vi er så frygteligt stolte af, så jeg tror sådan set, at det styrker sammenholdet.” 

Rosenrødt skær

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole peger på, at kommunal information også handler om markedsføring og om at skabe en fælles identitet. Han mener derfor ikke, det er underligt, at et kommunalt blad overvejende er positivt.

”Der kommer helt naturligt et lidt rosenrødt skær over det, og det kan man principielt ikke angribe. Der, hvor det begynder at blive problematisk, er, hvis det ikke længere drejer sig om at skabe et positivt billede af kommunen. Det vil ikke være rigtigt at bruge offentlige kroner på for eksempel at markedsføre bestemte personer eller partier,” siger Roger Buch, som ikke vil vurdere, om Vallensbæk NU har overtrådt de uskrevne regler på området.

Sådan er vilkårene

Det overrasker ikke Roger Buch, at den form for kritik kommer i Vallensbæk, hvor et enkelt parti har flertal.

”I de fleste kommuner sidder der udvalgsformænd med andre partifarver end borgmesteren. De steder er der en naturlig balance, hvor borgmesteren selvfølgelig er i centrum, men hvor udvalgsformændene fra de andre partier også får opmærksomhed. På den måde er det lettere at gøre alle glade,” siger Roger Buch.

Niels Jørgensen har siddet i Vallensbæk kommunalbestyrelse i 17 år, og han er sikker på, at hvis De Konservative havde skullet hente deres flertal et andet sted end hos sig selv, ville det have givet nogle bedre løsninger, også i forhold til Vallensbæk NU.

”De første mange år foreslog jeg hvert år, at vi skulle spare på antallet af udgivelser. Det synes jeg stadig ville være fornuftigt. Og det har da været utilfredsstillende, at selv om man synes, man har gode argumenter, bliver man mødt med en holdning fra flertallet om, at ’vi alene vide’. Men sådan er vilkårene jo,” siger han.

En kolos

Kenneth Kristensen Berth mener ikke, det er sundt for kommunen, at et enkelt parti har haft flertal gennem to kommunalreformer. 

”Der er en ekstrem træghed i det og en tilbøjelighed til, at man skal gøre alt, som man har gjort siden Adam og Eva. Det er en kolos at flytte rundt på, ganske enkelt. Kommunen lider under, at det hele er meget fantasiforladt,” siger Kenneth Kristensen Berth. 

Det billede kan De Konservative ikke genkende: 

”Vi sidder med et flertal, og det gør vi meget ud af ikke at udnytte. Men når der står noget i bladet, så er det selvfølgelig fordi, det er noget, som kommunalbestyrelsens flertal har besluttet,” siger Henrik Rasmussen, som ikke har planer om at tage debatten op i byrådssalen. 

Vallensbæk NU koster kommunen 360.000 kroner om året, fraregnet de lønninger, der går til redigering af bladet.

 

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet