KL til regeringen: Vi kan bytte service for bygninger

Kommunerne ser ud til at budgettere med betydeligt lavere serviceudgifter i 2013, end de har fået lov. Det kan måske få regeringen til at løsne lidt op på anlægssiden, mener KL-formand

BORGMESTERMØDE

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Der er udsigt til, at kommunerne lægger budgetter, der samlet set holder sig 1,5 mia. kr. under økonomiaftalens serviceramme for 2013. Det kan være en mulighed for, at regeringen giver lov til at bruge mere på anlægssiden end sommerens aftale lagde op til.

Det mener KL's formand, Erik Nielsen (S). Han ledte torsdag taktstokken, da landets borgmestre var samlet på Hotel Park Inn ved Kastrup for at diskutere næste års økonomi.

- Jeg vil ikke afvise, at det til sidst kan blive en løsning at se på kommunernes samlede ramme i den offentlige økonomi på den måde. Og når serviceudgifterne ikke er så høje, så kan det være en vej, som jeg ikke tror regeringen vil afvise, siger Erik Nielsen

Problemet, der skal løses, er, at mens driftsbudgetterne ser ud til at holde sig godt under rammen for næste års økonomiaftale, så forventes anlægsinvesteringerne at lande på omkring 18 mia. kr. Det viser KL's budgetprognose for 2013.

Det er godt 2,5 mia. kr. mere end aftalt. Og det er ikke blot et problem, fordi det er dårlig stil at bryde en aftale, men også fordi en mia. kr. af næste års bloktilskud er betinget af, at budgetterne holder sig inden for den aftalte anlægsramme.

KL og Dansk Byggeri i fælles front
I noget der lignede en koordineret indsats lykkedes det torsdag KL og Dansk Byggeri at få spillet problemstillingen ind i de aktuelle finanslovsforhandlinger. Argumentet er, at kommunernes højere anlægsinvesteringer vil bidrage til vækst og jobskabelse og forstærke de udvidelse af regeringens kickstart, som finansmininster Bjarne Corydon (S) lagde stor vægt på, da han præsenteret sit udspil til næste års finanslov.

Et argument flere borgmestre fra vækstkommuner ikke tøvede med at gribe på KL's borgmestermøde. Erik Nielsen ser det også som en oplagt mulighed for regeringen at lade kommunerne booste dansk økonomi næste år. Ganske som regeringen sidste år gav kommunerne mulighed for at gå 4,5 mia. kr. over på anlægssiden og derefter regnede pengene og de afledte beskæftigelseseffekter med i sin kickstart.
Erik Nielsen holder dog fast på, at sommerens økonomiaftale er udgangspunktet for næste års budgetter. 

- Kommunerne er lige som jeg helt enige om, at vi har lavet en aftale om et loft på anlæg på 15,5 mia. kr. Det var regeringen meget opsat på i ofhrold til EU-henstillingen og den danske krone, og det kunne vi ikke få dem væk fra under forhandlingerne. Så det lægger fast for os, siger han.

Pas på budgetloven
Erik Nielsen håber dog, at regeringen vil tage imod kommunernes gode tilbud om at investere 2,5 mia. kr. ekstra næste år. Også selv om han ikke selv er en stor tilhænger af at holde igen på kommunernes serviceudgifter for at give luft på anlægssiden.

-Min anbefaling til kommunerne er, at vi rammer servicerammen ret præcist på driftsrammen i år. Ellers risikerer vi at stå til forhandlingerne næste år, hvor regeringen bare reducerer rammen , som man gjorde i år. Det vil ikke være strategisk klogt, når regeringen næste år kommer med et forslag til en budgetlov, som låser vores økonomi fast de efterfølgende fire år, siger Erik Nielsen.

Han understreger, at det ikke er manglende vilje, der er afgørende for at servicerammen er svær at fylde ud næste år. Det handler først og fremmest om, at mange kommuner simpelthen ikke har råd til det i øjeblikket

S afvisende
Indtil videre har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ikke udtryk sig videre begejstret for tanken om at slække lidt på kommunernes anlægsrammen. Men hun har heller ikke udelukket muligheden. Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup er heller ikke umiddelbart positiv over for tanken.

- I udgangspunktet er der kun en ting at sige, og det er, at en aftale er en aftale. Og jeg ser heller, at kommunerne udnytter den pænt høje serviceramme fuldt ud, siger Simon Kollerup.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet