KL-chef: Effektiviseringskrig og serviceforringelser

Den administrerende direktør for KL lægger ikke fingrene imellem, når udfordringerne for kommunerne i den kommende valgperiode udmales.

Ledelse

Af Morten Uhrenholdt | [email protected]

”Der venter de nyvalgte politikere i landets kommuner en helt ny virkelighed, der slet ikke ligner de seneste valgperioder. Og det er i kommunerne, den økonomiske krises virkelighed først vil vise sig.”

”For at få enderne til at nå sammen i økonomien, så forudser jeg, at vi kommer til at høre et ord, der har været ude af politikernes sprog meget længe: serviceforringelser.”

Peter Gorm Hansen, administrerende direktør i KL gennem mere end 25 år, er skarp i analysen, når udfordringerne for de nye kommunalbestyrelser og byråd skal opridses.

Udgangspunktet er, at forventningerne til det offentlige fortsat vokser, og at en række elementer i samfundsøkonomien så at sige er frosset fast: 

Skattekommissionen kom med forslag til, hvordan man kan få borgerne til at arbejde mere, og Arbejdsmarkedskommissionen kom med forslag til, hvordan man får os til at blive længere på arbejdsmarkedet. Begge dele blev hurtigt lagt død af politikerne.

Skattestoppet ligger fast. Og brugerbetaling vil ingen høre tale om. Og dertil kommer en økonomisk krise, der næppe er klinget af. 

”Tilbage er - når vi skal lukke gabet mellem udgifter og indtægter og mellem udbud af arbejdskraft og flere og flere opgaver i den offentlige husholdnng - kun effektiviseringer. Og noget, vi slet ikke har vovet at tage i vores mund de seneste 10-15 år - serviceforringelser,” siger Peter Gorm Hansen.

Han forudser, at der ikke går lang tid, før der vil komme nye krav til kommunerne fra Christiansborg.

”Nu er kommunalreformen efterhånden på plads. Og set fra Christiansborg, så vil det være tiden, hvor de nye kommuner skal levere. Og kravet om resultater vil være massivt. Derfor kalder jeg det for en effektiviseringskrig,” siger han.

”Politisk stormvejr, økonomisk modvind og en byge af krav om håndfaste prioriteringer og effektiviseringer er den virkelighed, der vil møde kommunalpolitikerne meget snart,” slutter han.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet