Kæmpe forskel på tvungne fejepriser

De største kommuner i Danmark har alle overtaget de privates fortovsfejning på centrale gader. Men der er stor forskel på, hvad borgerne betaler.

Renhold

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Borgerne kan ikke selv finde ud af at feje deres fortove. Det lader til at være konklusionen hos de største kommuner i Danmark. De har alle lavet tvungne ordninger, hvor grundejere på centrale gader skal betale kommunen for at klare arbejdet.

Men priserne for kommunal fortovsfejning varierer meget fra by til by. I Aalborg og Randers betaler byen noget af fes­ten, mens regningen alene hænger på grundejerne i Århus, Odense, Esbjerg og København.

Alligevel er forskellen stor. Bor du på en af gågaderne i Esbjerg, klarer kommunen alt sne, ukrudt og affald foran din bolig for 53 kroner per kvadratmeter om året.

”Vi har haft ordningen i licitation flere gange og har nu selv vundet det sidste bud, så der har været kamp om det. Men selvom vi angiveligt er billige i forhold til andre store danske byer, så har der været en masse bøvl. Der var mange grundejere, der mente, at det var alt for dyrt,” fortæller Niels Damgaard fra Esbjerg Kommune.

Evaluerer ordning
I København, hvor man ved årskiftet udvidede ordningen, tager de omkring dobbelt så meget for det – og så skal grundejerne selv stå for sne og ukrudt. Borgerrepræsentationsmedlem Karin Storgaard fra Dansk Folkeparti forstår ikke, hvor pengene bliver af:

”Jeg kan slet ikke forstå, hvor alle de penge går hen. Det kan godt være kommunen siger, at de ikke tjener penge på det, og det hele går lige op. Men det går ikke lige op for grundejerne. De betaler store summer for en service, der er meget ringere end de gårdmænd, de må fyre,” siger hun.

Teknik- og miljøborgmesteren har ligesom i Esbjerg modtaget flere klager om prisniveauet og lover at kigge ordningen igennem:

”Vi har p.t. en evaluering af ordningen i gang. På baggrund af resultatet vil jeg bede forvaltningen vurdere, om prisen for ordningen er den rigtige. For selvfølgelig skal ordningen ikke være unødvendigt dyr for københavnerne,” fortæller Bo Asmus Kjeldgaard (SF).

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet