K uforstående for snævre ressourceforløb

Beskæftigelsesministeren har erkendt, at reformen af førtidspensionen ikke giver en tidligere indsats for unge i risiko for at ryge på førtidspension. Det undrer De Konservative, som er del af aftalen

Af Sofie Flensburg | [email protected]

De ressourceforløb, som indføres som erstatning for førtidspension til personer under 40 år, kommer alligevel ikke til at give en tidligere indsats. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som nu erkender, at kravene til at komme i ressourceforløb kommer til at svare til de regler, der i dag er for at modtage førtidspension.
Udmeldingen skuffer De Konservative, som mener, at netop en tidligere indsats var et af nøglepunkterne i den aftale, som regeringen i sommer indgik med Venstre og De Konservative.

- Det lyder mærkeligt med de ressourceforløb for meningen er, at der også skal match 3'ere ind i dem, så det ikke kun er en trappe til førtidspension, skriver arbejdsmarkedsordfører Mai Henriksen (K) i en mail til dk-sundhed.

På grund af folkeskoleforhandlingerne, har hun ikke haft mulighed for at uddybe, om den nye udmelding fra beskæftigelsesministeren får en betydning for den konservative deltagelse i reformen, men hun har tidligere sagt, at en snæver visitation til ressourceforløb “går stik imod den politiske hensigt med reformen.”

Udskyder forebyggelse
Mette Frederiksen mener imidlertid, at reformen medfører så voldsomme ændringer i det sociale arbejde, at der er god grund til at starte med en lille målgruppe, før metoden udbredes til andre områder.

- Det her er en reform af førtidspensions- og fleksjobområdet, og derfor er det den gruppe, vi laver reform for her. Foran os står både en reform af sygedagpenge- og kontanthjælpsområdet, og det er klart, at den måde at tænke på, der ligger i den her reform, er noget du vil se i de kommende reformforslag også. Og det er der, det forebyggende arbejde skal være, siger hun til P1 Orientering.

Dansk Socialrådgiverforening afgav i september høringssvar til reformudspillet, og fremhævede blandt andet at den stramme visitering til ressourceforløb risikerer bare at forsinke tildelingen af førtidspension.

- Hele ideen med rehabiliterende tilgang er rigtig fornuftig, men den forudsætter altså en tidlig indsats. Så den kvalitet, vi havde forventet, kom ud af det, udebliver, siger formand Maibrit Berlau til dk-sundhed.

Hun vil nu fokusere på at holde ministeren fast på løfterne til dagpenge- og kontanthjælpsreformen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet