K: Flere skal i ressourceforløb

Begrænset adgang til førtidspensionens arvtager splitter partierne bag reformen. Regeringen er tavs.

Førtidspension

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Ændringer af førtidspensionsreglerne skal medføre en tidligere indsats for personer, der er i risiko for at ryge helt ud af arbejdsmarkedet. Det siger De Konservative, efter mange høringsparter har kritiseret lovforslaget, der udmønter reformen af fleksjob og førtidspensionen.

Kritikerne, blandt andre Dansk Socialrådgiverforening, FTF og Danske Handicaporganisationer, mener, at der stilles for skrappe krav til adgangen til de såkaldte ressourceforløb, der skal erstatte førtidspensionen for personer under 40.

Hjælpen kommer for sent

Som lovforslaget ser ud nu, er kriterierne nemlig de samme for at kunne komme i et ressourceforløb, som de i dag er for at modtage førtidspension, lyder det fra De Konservative.

“Det går stik imod den politiske hensigt med reformen,” siger arbejdsmarkedsordfører Mai Henriksen (K).
Hun peger på, at formålet med ressourceforløbene netop er at sætte ind, inden en ledig bliver så dårlig, at det i dag vil føre til en førtidspension.

Det kræver, at ressourceforløbene giver adgang til en bredere målgruppe, end de der i dag kan få førtidspension. Og netop dét var den klokkeklare politiske intention med aftalen om at ændre fleksjob- og førtidspensionen, understreger Mai Henriksen.
”Ser vi, at der er problemer i det her, så må vi gribe ind,” siger hun og bebuder at rejse spørgsmålet om visitation over for ministrene i den netop indledte lovbehandling.   

Ikke flere unge på offentlig forsørgelse

Venstre er derimod positivt stemt over for udsigten til, at ressourceforløbene bliver begrænset til de allerdårligste.  
“Jeg tror, at det er vigtigt at holde fast i en stram visitation. Ellers når vi ikke det, der er det politiske mål med vores reform, nemlig at sikre at især færre unge parkeres på offentlig forsørgelse,” siger arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) eller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Heller ikke arbejdsmarkedsordførerne fra SF eller Radikale Venstre har ønsket at udtale sig.

 

Læs hele historien i Kommunen, der udkommer tirsdag d. 13. november

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet