Stephanie Lose meldte sig som kandidat  til næstformandsposten i Venstre torsdag aften. Som den første. Og måske den eneste.
Stephanie Lose meldte sig som kandidat til næstformandsposten i Venstre torsdag aften. Som den første. Og måske den eneste.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Lose vil være Ellemanns nye højre hånd

Parløbet mellem Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg smuldrede hurtigt, og sidstnævnte trak sig den 29. december som næstformand.

næstformandsvalg

Af Ritzau | [email protected]

Storfavorit til at blive Venstres nye næstformand efter detroniserede Inger Støjberg er uden tvivl formanden for Region Syddanmark og for Danske Regioner, Stephanie Lose. Hun meldte sig som kandidat torsdag aften. Som den første. Og måske den eneste.

- Jeg stiller op, fordi jeg tror, jeg kan bidrage til at udvikle Venstres organisation og politik.

- Og jeg tror, det vil være rigtig godt for Venstre at have en næstformand, der har sin base uden for Christiansborg, siger Lose, som understreger, at hun vil genopstille til regionsrådsvalget i november.

  Jeg stiller op, fordi jeg tror, jeg kan bidrage til at udvikle Venstres organisation og politik.

I årevis har både formand og næstformand ellers haft deres daglige gang i Folketinget. Men Lose ønsker en ny tilgang til posten.

Hun vil lade det være op til formanden og folketingsgruppen at tegne den politiske linje i medierne. Her har den netop afgåede næstformand, Inger Støjberg, og formand Jakob Ellemann-Jensen flere gange været uenige.

Netop de to sørgede for, at jule- og nytårsfreden udeblev totalt i Venstre.

Problemerne i kø

Anført af Ellemann-Jensen blev Støjberg bedt om at trække sig som næstformand. Hun var ikke loyal nok og gik imod formandens linje, lød det blandt andet fra Ellemann-Jensen.

Så den 29. december valgte Støjberg at trække sig. Men dermed stoppede Venstres problemer ikke. Den 1. januar sagde tidligere formand og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen farvel og tak og meldte sig ud af Venstre efter over 40 års tro tjeneste.

Løkke og Støjberg var de to største stemmeslugere for Venstre ved valget i 2019.

Og i disse dage vrider Venstre hjernen for at finde ud af, om de skal støtte en rigsretssag mod Støjberg eller ej i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, og hvor Støjberg var den ansvarlige minister på området.

Den 24. januar håber Venstre på, at der igen kan være noget at fejre. Den dag er der indkaldt til ekstraordinært landsmøde i Roskilde. Dagsordenen er simpel. Der skal vælges en ny næstformand.

Fast står det dog allerede, at de store klapsalver vil udeblive. Grundet coronasituationen afholdes det ekstraordinære landsmøde digitalt, hvilket betyder, at de delegerede skal stemme hjemmefra.

Indtil videre står kandidaterne til posten ikke i kø. Officielt i hvert fald. Ellemann-Jensen har i flere interview udtalt, at Venstre har mange gode kandidater til posten.

Genopstiller til regionsrådet

Loses navn blev hurtigt kastet i kandidatpuljen. Efter flere dages tavshed kom hun så på banen torsdag aften.

- Jeg har ingen ambitioner om at begynde at gå med diademer. Min tilgang er, at jeg har min daglige base i det regionale Venstre.

- Jeg er regionsrådsformand og genopstiller ved valget i november og håber, at syddanskerne vil genvælge mig som regionsrådsformand. Jeg kommer ikke til at være på vej til Christiansborg, siger hun.

Lose afviser at kende til, om der skulle være modkandidater, eller at posten skulle være klappet af internt i partiet.

Kort efter udmeldingen sagde Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek, til TV Midtvest, at han ikke ønsker et kampvalg, og at han derfor opgiver at stille op.

Den tidligere håndboldtræner meldte tidligere på ugen ud, at han overvejede at stille op.

Wilbek ville dog kun stille op, hvis tre krav var opfyldt. Det ene handlede om, at der ikke skulle være modkandidater.

Blå bog om Stephanie Lose

Navn: Stephanie Lose.

Alder: 38 år.

Fødested: Løgumkloster, Sønderjylland.

Karriere:

  • 2006-2010: Makroanalytiker og investeringsrådgiver i Jyske Bank, Silkeborg.
  • 2006-: Regionsrådsmedlem.
  • 2010-2015: Adjunkt på Erhvervsakademi Sydvest i Esbjerg.
  • 2015-: Regionsrådsformand.
  • 2018-: Formand for Danske Regioner, stemmesluger med 89.583 personlige stemmer.

Civilstand: Gift med Jakob Lose, byrådsmedlem i Esbjerg og direktør i it-virksomheden Webitall. Sammen har de to børn, Mie og Sofie.

Bopæl: Østerbyen, Esbjerg.

Fritidsinteresser: Fitness, historiske romaner, har en sød tand og elsker at bage kage.

Kilde: stephanielose.dk

 

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet